Снимка: © Getty Images

Италия постави под карантина част от област Венето, цялата област Ломбардия, северната част на област Емилия-Романя и източната част на област Пиемонте. Област Ломбардия включва и град Милано, смятан за икономическата столица на страната. Градът има население близо 1,4 милиона души, а в цялата област живеят към 10 милиона. Карантина се предвижда и за провинция Венеция. Влизането и излизането от тези райони ще бъде ограничено по време на карантината, която ще остане в сила до 3 април.

"Всички събития, организирани, както в публичната, така и в частни пространства, заедно с развлекателните, културни, спортни, религиозни и панаирни събития, ще бъдат спрени. Ние вече не можем да си позволим да събираме хора в тези области", съобщи премиерът на страната Джузепе Конте.

Забранява се дори ходенето на фитнес, а ресторантите могат да работят, ако масите им са на поне метър разстояние една от друга. 

Ватиканът също въвежда строги мерки срещу разпространението на новия вирус COVID-19. За пръв път в историята, вместо наживо от ватиканския площад "Свети Петър", папа Франциск ще провежда месите си онлайн. До 15 март сутрешните меси ще се отслужват без присъствие на външни лица и ще се излъчват чрез стрийм наживо.

Папата няма да се появява на площада, където по традиция се събират хиляди поклонници, за да се избегне струпването на хора.

Италия ще наеме допълнително около 20 000 здравни работници, за да засили борбата срещу новия вирус, стана ясно още днес. Италианското правителство реши днес да увеличи броя на леглата в отделенията за интензивно лечение от 5000 на 7500. Предвижда се да бъдат назначени 5000 лекари-специалисти, 10 000 медицински сестри и 5000 лица, които ще се грижат за пациентите. Правителството също планира временно да наеме пенсионирани лекари. Новите мерки предвиждат при необходимост някои хотели да се превърнат в карантинни приемни центрове.

Междувременно броят на починалите от коронавирус в Италия се повиши с 36 на 233 в събота, докато броят на заразените отбеляза еднодневен рекорд от 1477, достигайки 5883. Държавата е регистрирала най-много смъртни случаи от всяка страна извън Китай и е третата с най-много инфекции след Китай и Южна Корея.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени