Италия разшири карантината, ще назначи нови 20 000 медицински лица Снимка: © Getty Images

Италия постави под карантина част от област Венето, цялата област Ломбардия, северната част на област Емилия-Романя и източната част на област Пиемонте. Област Ломбардия включва и град Милано, смятан за икономическата столица на страната. Градът има население близо 1,4 милиона души, а в цялата област живеят към 10 милиона. Карантина се предвижда и за провинция Венеция. Влизането и излизането от тези райони ще бъде ограничено по време на карантината, която ще остане в сила до 3 април.

"Всички събития, организирани, както в публичната, така и в частни пространства, заедно с развлекателните, културни, спортни, религиозни и панаирни събития, ще бъдат спрени. Ние вече не можем да си позволим да събираме хора в тези области", съобщи премиерът на страната Джузепе Конте.

Забранява се дори ходенето на фитнес, а ресторантите могат да работят, ако масите им са на поне метър разстояние една от друга.

Ватиканът също въвежда строги мерки срещу разпространението на новия вирус COVID-19. За пръв път в историята, вместо наживо от ватиканския площад "Свети Петър", папа Франциск ще провежда месите си онлайн. До 15 март сутрешните меси ще се отслужват без присъствие на външни лица и ще се излъчват чрез стрийм наживо.

Папата няма да се появява на площада, където по традиция се събират хиляди поклонници, за да се избегне струпването на хора.

Италия ще наеме допълнително около 20 000 здравни работници, за да засили борбата срещу новия вирус, стана ясно още днес. Италианското правителство реши днес да увеличи броя на леглата в отделенията за интензивно лечение от 5000 на 7500. Предвижда се да бъдат назначени 5000 лекари-специалисти, 10 000 медицински сестри и 5000 лица, които ще се грижат за пациентите. Правителството също планира временно да наеме пенсионирани лекари. Новите мерки предвиждат при необходимост някои хотели да се превърнат в карантинни приемни центрове.

Междувременно броят на починалите от коронавирус в Италия се повиши с 36 на 233 в събота, докато броят на заразените отбеляза еднодневен рекорд от 1477, достигайки 5883. Държавата е регистрирала най-много смъртни случаи от всяка страна извън Китай и е третата с най-много инфекции след Китай и Южна Корея.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024