Снимка: © Getty Images

Италия постави под карантина част от област Венето, цялата област Ломбардия, северната част на област Емилия-Романя и източната част на област Пиемонте. Област Ломбардия включва и град Милано, смятан за икономическата столица на страната. Градът има население близо 1,4 милиона души, а в цялата област живеят към 10 милиона. Карантина се предвижда и за провинция Венеция. Влизането и излизането от тези райони ще бъде ограничено по време на карантината, която ще остане в сила до 3 април.

"Всички събития, организирани, както в публичната, така и в частни пространства, заедно с развлекателните, културни, спортни, религиозни и панаирни събития, ще бъдат спрени. Ние вече не можем да си позволим да събираме хора в тези области", съобщи премиерът на страната Джузепе Конте.

Забранява се дори ходенето на фитнес, а ресторантите могат да работят, ако масите им са на поне метър разстояние една от друга. 

Ватиканът също въвежда строги мерки срещу разпространението на новия вирус COVID-19. За пръв път в историята, вместо наживо от ватиканския площад "Свети Петър", папа Франциск ще провежда месите си онлайн. До 15 март сутрешните меси ще се отслужват без присъствие на външни лица и ще се излъчват чрез стрийм наживо.

Папата няма да се появява на площада, където по традиция се събират хиляди поклонници, за да се избегне струпването на хора.

Италия ще наеме допълнително около 20 000 здравни работници, за да засили борбата срещу новия вирус, стана ясно още днес. Италианското правителство реши днес да увеличи броя на леглата в отделенията за интензивно лечение от 5000 на 7500. Предвижда се да бъдат назначени 5000 лекари-специалисти, 10 000 медицински сестри и 5000 лица, които ще се грижат за пациентите. Правителството също планира временно да наеме пенсионирани лекари. Новите мерки предвиждат при необходимост някои хотели да се превърнат в карантинни приемни центрове.

Междувременно броят на починалите от коронавирус в Италия се повиши с 36 на 233 в събота, докато броят на заразените отбеляза еднодневен рекорд от 1477, достигайки 5883. Държавата е регистрирала най-много смъртни случаи от всяка страна извън Китай и е третата с най-много инфекции след Китай и Южна Корея.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БНБ пусна 2 лв. с лика на Стоянка Мутафова и предизвика огромна опашка

Всеки може да се сдобие с медната монета срещу сумата от 30 лева

Николина Ангелкова ще рекламира здравния туризъм на българския павилион в Дубай

Бившият министър от ГЕРБ ще представи презентация за "уелнес и спа"

Байдън обмисля да прати хиляди военни в Източна Европа

САЩ изтегля семействата на всички служители на посолството в Киев

Почина Тиери Мюглер - дизайнерът, който обличаше Боуи, Бионсе и Лейди Гага

Джордж Майкъл и Риана също бяха сред хората, възползвали се от дизайна му

"Никога не е било възможно "Хемус" да е готова до 2024, за 4 г. няма да имаме и един мост над Дунав"

Гроздан Караджов каза, че "Хемус" ще е готова най-рано през 2027 г.

Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид е универсално лекарство

Премиерът на Северна Македония пристига в България, 4 от работните групи вече са формирани

На 25 януари двете правителства ще проведат съвместно заседание