Италия се готви за 48°C, горещата вълна остава в Европа, Азия и Северна Америка Снимка: © Getty Images

Извънредни горещини, горски пожари в Европа и абсолютен рекорд на температурите в Китай - така светът посреща поредната юлска седмица под влиянието на гореща вълна.

Предупреждения за опасни метеорологични условия са издадени в десетки страни - от Италия до Япония.

Островите Сицилия и Сардиния се готвят да посрещнат температури до 48 градуса по Целзий през предстоящите дни, според оценка на Европейската космическа агенция - "потенциално най-високите температури, които са регистрирани в Европа".

В Рим се прогнозират до 43 градуса на сянка във вторник, което би счупило досегашния рекорд от 40.5 градуса от август 2007 г. Флоренция и Болоня също са сред градовете, в които се очакват необичайни горещини.

Горещата вълна в Европа е в разгара си - Испания, Франция, Германия и Полша също са сред рисковите държави. На Канарските острови се борят и с горски пожар, който е наложил евакуация на няколкостотин души през уикенда.

Акрополът в Гърция е затворен от няколко дни заради нечовешките температури, които създават опасност за състоянието на туристите.

Министърът на здравеопазването на Италия Орацио Скилаки също призовава гостите на Рим да внимават по време на разходките си на открито: "Да отидеш в Колизея при 43 градуса температура не е препоръчително, особено за възрастните хора".

Нов антициклон, наречен "Харон" по името на древногръцкия митичен лодкар, откарващ душите на мъртвите към царството на Хадес, навлиза в средиземноморския регион от Северна Африка.

"Тежка и изключително опасна гореща вълна" се наблюдава и в САЩ. Над 80 млн. души живеят на териториите на щатите, където горещините продължават. В части от Калифорния, Невада и Аризона се очакват до 46 градуса по Целзий, няколко дни след като в Долината на смъртта в Калифорния бяха отчетени над 50 градуса в неделя.

Посетителите в националния парк описват "животозастрашаваща дневна температура", а в следващите дни се прогнозират до 53°C. Рекордът за извънредна температура в долината стои ненадминат от 1913 г. - 56,67°C.

17 поредни дни Финикс (Аризона) регистрира максимални температури от над 43 градуса по Целзий, а предупредителният код за извънредна горещина е валиден до сряда вечер.

Междувременно в Азия - Китай съобщава за абсолютен рекорд от 52 градуса в провинция Синдзян, в селището Санбао, което се намира в Турфанската падина, известна с горещия си климат.

В Япония се готвят едновременно за горещини и за проливни дъждове - в Токио са отчетени 40 градуса, докато в северната част на страната има сериозни наводнения заради валежите.

Фатално бедствие има и в Южна Корея, където 13 души загинаха при наводнение в автомобилен тунел в град Чхонджу. Общият брой на жертвите от пороите в страната е достигнал до 40 загинали в един от най-тежките си сезони на летни мусони.

"Извънредните метеорологични събития ще станат нещо обичайно. Ние трябва да приемем, че климатичните промени са факт и да се справим с тях", казва президентът на Южна Корея Юн Сок Йол.

Пет места, които да посетите на остров Капри


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024