Италия винаги е била невероятна и предпочитана дестинация за българите, но остров Капри не е толкова масово посещаван от тях като Рим и Венеция.

Капри е прекрасен остров в Тиренско море, с варовити скали, ценен още от римско време.

Император Тиберий е управлявал цялата имерия от скалистия си пристан на Вила Джовис, а в средата на 19 век островът се превръща в магнит за артисти, художници, интелектуалци и най-вече писатели, привлечени от невероятните гледки и мекия климат, както и от либералния начин на живот.

Трябва да се има предвид и голямото стълпотворение на туристи особено през летните месеци, когато на ден на острова се изсипват близо 20 хиляди души. Затова препоръчително е да отидете не през юли и август и да останете за повече от един ден.

Важно е и да имате и предварителен ориентир, защото иначе прехваленият остров може да остави и горчив вкус.

Основният град Капри и главното пристанище Марина Гранде може да бъде видяно и пеша, но за да разгледате по-дивата и отдалечена част на острова е най-добре да пътувате по море.

Така ще се насладите на тайните морски пещери, на малките диви плажове, които по суша са недостъпни, на вили, които стърчат величествени над дълбокото синьо безкрайно море.

Избрали сме пет места, които да посетите на остров Капри

Синята пещера или Грота адзура - на английски Blue grotto е със сигурност най-известното място в Капри. Превръща се в посещавано място от 1826 г. след като я открива немския поет Аугуст Копиш.

Името й идва от голяма дупка в скалата, през която прониква светлина, която по невероятен начин се отразява във водата. Стига се с корабче от Марина гранде и после ви прехвърлят на малка лодка с гребла, защото отворът е много тесен.

Чака се доста и след като вече успеете да влезете вътре - проникващата синя светлина е наистина невероятна, така че чакането си заслужава. Може и да плувате вътре откъм страната на скалите на Анакапри, но изчакайте да свърши работния ден на лодките - ако имате късмет, може и да откриете самотно място.

Фаральоните - Faraglioni

Заедно със Синята пещера Фаральоните са символ на Капри. Тези скални образувания, които приличат на кули, са истинска мечта за фотографите. Неслучайно много от рекламите на известни модни къщи като Долче и Габана са правени именно там.

Скалите Фаральони са изваяни от непрекъснатото удряне на морските вълни върху тях. Най-известни са три - Стела, Медзо и Скополо.

Добър начин да се видят Фаральоните е да се върви по Виа Трагара, което само по себе си е страхотно преживяване. Може да се насладите на вили с прекрасни градини по пътя. Много от имотите имат скали зад себе си или в дворовете си, и предлагат чудесни гледки. Собствениците са свикнали с туристите, но все пак трябва да се уважава и частната собственост.

Площад Умберто I или Пиацета е централният площад на гр. Капри. Там хората - и местни, и туристи наблюдават с огромно удоволствие минувачите. Виждат се туристически групи, които си правят снимки или млади хора, дошли да се убедят, че славата на острова като парти дестинация е вярна.

Вечер идват хората, облечени за вечеря в най-хубави дрехи, дошли просто да изпият по един аперитив. Но 24 часа този площад кипи от живот - като се почне от кафетата сутрин до диджестивите късно вечер.

Анакапри - второто населено място на острова е спокоен пристан спрямо жужащия кошер на гр. Капри. Лесно се стига с автобус, но пътят минава през много завои. От Анакапри може лесно да стигнете до Монте Соларо или до Вила Сан Микеле, но това е и възможност да се види автентичният начин на живот на острова. Не толкова бляскав като гр. Капри, Анакапри дава едно по-италианско, по-местно усещане.

Сред другите забележителности в Анакапри е църквата Сан Микеле, изписана с мозайки, или древното изкуство на музея Каза Роса. Анакапри не се гордее с дизайнерските магазини на гр. Капри, но е по-добро място за купуване на сувенири. Има и страхотни ресторанти.

Вила Сан Микеле е още едно популярно място на острова. Тази красива къща е била собственост на шведския доктор - Аксел Мунте. Той обичал Италия толкова много, че решил да си купи къща в Капри. За първи път вижда острова на 17 години и тогава забелязал разрушен параклис, посветен на Сан Микеле.

Години по-късно, след като помагал при епидемия, поразила Неапол, той се връща в Капри и купува имот.

Прекрасните градини на вила Сан Микеле са по негов проект и вътре има огромно разнообразие от средиземноморски цветя и растения.

Гранитният сфинкс, който наблюдава морето от Вила Сан Микеле

След всичко казано дотук, това са само щрихи от огромното морско приключение, което предлага този така богато надарен от природата остров Капри.

Освен естествената красота, тук ще намерите страхотна кухня и истински рай за любителите на шопинга. Неслучайно толкова известни личности акостират яхтите си на Марина гранде.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Как се пише и как се изговаря: правописният речник на БАН вече е онлайн

Около 2,4 млн. думи могат да се намерят в дигитализираното издание

15:52 - 10.05.2024
Кино и сериали

"Шогун" се прицели в награда за "Най-добра драма" и разбърка прогнозите за "Еми"

Ако промени категорията си, сериалът влиза в оспорвана битка с вече сочени за фаворити

15:20 - 10.05.2024
Бизнес

УниКредит сменя предварително дебитните карти на 1 млн. клиенти

Това е резултат от решение на централно ниво

15:16 - 10.05.2024
Важно днес

Русия започва офанзива срещу Харков и откри нов фронт във войната

Украйна твърди, че засега отблъсква руските сили, но сраженията продължават

15:15 - 10.05.2024
Важно днес

СОС иска връщане на старата организация на движение в центъра на София

Трайчо Трайков също призова за връщане на стария ред, докато се въведат компенсаторни мерки за живеещите в района

13:53 - 10.05.2024
Живот

Истинската Марта от Baby Reindeer проговаря

В интервю с Пиърс Морган Фиона Харви твърди, че не е преследвала комика Ричард Гад

12:38 - 10.05.2024