Италия е един от световните центрове на архитектурата и дори временните пунктове за ваксинация срещу Covid-19 в страната ще бъдат изпипани до последния възможен детайл. Всъщност италианците ги наричат „павилиони“, а главният архитект – известният Стефано Боери, е измислил специален проект със слоган: „Италия се връща към живота“.

От януари 2021 в цялата страна ще бъдат изградени стотици павилиони, на покривите и стените на които ще бъдат изобразени цветя – символ на прераждането. А вътре в тях ще са осигурени всички условия за провеждане на ваксинационния план срещу коронавируса.

Стефано Боери, който е създателят на „Вертикалната гора“ в Милано и на още десетки известни сгради, е разработил дизайна с екип от консултанти и работи заедно с националния щаб срещу Covid-19. Той сподели, че в цяла Италия ще бъдат изградени 1500 временни станции за имунизация.

„Тази архитектура символизира спокойствието и прераждането“, споделя Боери чрез своята компания Stefano Boeri Architetti. „Ваксинацията е акт на обществена отговорност, на любов към останалите, на преоткриване на живота. Ако този вирус ни затвори в домовете и болниците, ваксината ще ни върне обратно към контакт с живота и природата, която ни заобикаля“.

Интериорът на павилионите ще бъде изграден от дърво, а тяхната „обвивка“ ще е текстилна. Навсякъде ще бъде изрисувано цветето иглика – първото, което се „пробужда“, след като дългата зима си отиде.

„Планът за ваксинация е свързан с цветето, което е не само символ на биоразнообразието на Италия, но също така представлява естествения цикъл на живота и продължаващото прераждане“, споделя още Боери. „Италианските площади ще разцъфнат“.

Кръглите павилиони ще са съставени още от комбинация от различни рециклируеми и естествени биоразграждащи се материали. На покрива ще има система от фотоволтаични панели, които да генерират достатъчно електричество, нужно за работата на пункта. Вътрешното пространство ще включва място и за всички медицински екипи, и за хората, които ще чакат на опашка да получат ваксината.

Боери е един от най-популярните архитекти не само в Италия, но и в света. Той е създател на Bosco Verticale – двойката жилищни сгради в квартала Порто Нуова в Милано, по чиито тераси се извисяват високи дървета. Постройките са с височина съответно 111 м и 76 м и между тях са преплетени 900 дървета. Сградата съществува от 2014 г. и се нарича „Вертикалната гора“.

Боери е на 64 години. Завършил е архитектура в Политехническия университет в Милано, специализира в университета във Венеция. Сега преподава урбанизация в Милано и е гост професор в много университети по света като Харвард и Колумбия.

Архитектът е известен още с дизайна на „Средиземноморската вила“ в Марсилия и „Къщата на морето на Ла Мадалена“.

От 2004 до 2007 е главен редактор на  международното списание Domus, а в следващите три години работи за дизайнерската медия Abitare. Отговарял е за културата, дизайна и модата на Милано, създавайки проекти като „Градът на пианото“ и „Градът на книгата“. Основава и собствено студио - Stefano Boeri Architetti.

Сега се е концентрирал върху работата върху павилионите за ваксинация и работи по проекта напълно безплатно.

Италия бе най-засегнатата европейска страна по време на първата вълна на коронавируса, а сега и втората „заля“ Апенините. Жертвите в държавата от началото на пандемията са над 65,8 хиляди, а заразените – повече от 1,87 млн. души, сочат данните на Университета „Джонс Хопкинс“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония