Италия е един от световните центрове на архитектурата и дори временните пунктове за ваксинация срещу Covid-19 в страната ще бъдат изпипани до последния възможен детайл. Всъщност италианците ги наричат „павилиони“, а главният архитект – известният Стефано Боери, е измислил специален проект със слоган: „Италия се връща към живота“.

От януари 2021 в цялата страна ще бъдат изградени стотици павилиони, на покривите и стените на които ще бъдат изобразени цветя – символ на прераждането. А вътре в тях ще са осигурени всички условия за провеждане на ваксинационния план срещу коронавируса.

Стефано Боери, който е създателят на „Вертикалната гора“ в Милано и на още десетки известни сгради, е разработил дизайна с екип от консултанти и работи заедно с националния щаб срещу Covid-19. Той сподели, че в цяла Италия ще бъдат изградени 1500 временни станции за имунизация.

„Тази архитектура символизира спокойствието и прераждането“, споделя Боери чрез своята компания Stefano Boeri Architetti. „Ваксинацията е акт на обществена отговорност, на любов към останалите, на преоткриване на живота. Ако този вирус ни затвори в домовете и болниците, ваксината ще ни върне обратно към контакт с живота и природата, която ни заобикаля“.

Интериорът на павилионите ще бъде изграден от дърво, а тяхната „обвивка“ ще е текстилна. Навсякъде ще бъде изрисувано цветето иглика – първото, което се „пробужда“, след като дългата зима си отиде.

„Планът за ваксинация е свързан с цветето, което е не само символ на биоразнообразието на Италия, но също така представлява естествения цикъл на живота и продължаващото прераждане“, споделя още Боери. „Италианските площади ще разцъфнат“.

Кръглите павилиони ще са съставени още от комбинация от различни рециклируеми и естествени биоразграждащи се материали. На покрива ще има система от фотоволтаични панели, които да генерират достатъчно електричество, нужно за работата на пункта. Вътрешното пространство ще включва място и за всички медицински екипи, и за хората, които ще чакат на опашка да получат ваксината.

Боери е един от най-популярните архитекти не само в Италия, но и в света. Той е създател на Bosco Verticale – двойката жилищни сгради в квартала Порто Нуова в Милано, по чиито тераси се извисяват високи дървета. Постройките са с височина съответно 111 м и 76 м и между тях са преплетени 900 дървета. Сградата съществува от 2014 г. и се нарича „Вертикалната гора“.

Боери е на 64 години. Завършил е архитектура в Политехническия университет в Милано, специализира в университета във Венеция. Сега преподава урбанизация в Милано и е гост професор в много университети по света като Харвард и Колумбия.

Архитектът е известен още с дизайна на „Средиземноморската вила“ в Марсилия и „Къщата на морето на Ла Мадалена“.

От 2004 до 2007 е главен редактор на международното списание Domus, а в следващите три години работи за дизайнерската медия Abitare. Отговарял е за културата, дизайна и модата на Милано, създавайки проекти като „Градът на пианото“ и „Градът на книгата“. Основава и собствено студио - Stefano Boeri Architetti.

Сега се е концентрирал върху работата върху павилионите за ваксинация и работи по проекта напълно безплатно.

Италия бе най-засегнатата европейска страна по време на първата вълна на коронавируса, а сега и втората „заля“ Апенините. Жертвите в държавата от началото на пандемията са над 65,8 хиляди, а заразените – повече от 1,87 млн. души, сочат данните на Университета „Джонс Хопкинс“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СЕМ не успя да избере свой нов председател след две поредни гласувания

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024