Италия връща задължителните маски по улиците Снимка: © Getty Images

Предпазните маски вече са задължителни и във всички открити пространства в Италия. Здравните власти в страната върнаха ограничителната мярка в опит да потиснат разпространението на коронавирусната пандемия.

Италианците са задължени да носят маски и във всички закрити публични места. Въпреки че броят на случаите в страната спрямо населението е значително по-нисък от втората вълна в страни като Франция, Испания и Чехия, правителството се опитва да вземе предварителни мерки, за да не се налага да се влиза в повторна блокада на икономиката.

"Отсега нататък ще трябва да носим маски и защитни средства винаги когато излизаме от дома си. Трябва да ги носим по всяко време, в противен случай ще се окажем в ситуация на продължителна изолация", предупреди премиерът Джузепе Конте.

Мярката вече действаше в няколко региона на Италия, които вече отчитат повишаване на заболевамостта - включително в столицата Рим, но решението на правителството вече я прави задължителна за цялата територия на страната.

Италианците бяха поставени под един от най-стриктните ограничителни режими в началото на пандемията, след като северните провинции на страната бяха силно засегнати от разпространението на инфекцията сред уязвими групи от населението.

В последните 24 часа случаите в Италия стигнаха 3678 броя - най-високото ниво от 24 април насам.

Правителството въведе и задължителни тестове като условие за допускането на граждани, които пътуват от Великобритания, Нидерландия, Белгия и Чехия.

Чехия остава на първо място в ЕС по най-висок брой на новите случаи на Covid-19 спрямо 100 000 души от населението за последните 2 седмици. Нидерландия също отбеляза рекорден пик на заболеваемостта в изминалото денонощи с почти 5000 нови случая.

Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет

Алексиев споделя, че с речта си на наградите "Икар" иска да напомни на Радев къде се намираме, а на хората - че подкрепя Морфов

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023