ИТН форсира избора на нов управител на БНБ с помощта на ГЕРБ и ДПС Снимка: © Getty Images

Изборът на нов управител на БНБ, забавен вече близо една година, изненадващо събра "Има такъв народ", ГЕРБ и ДПС в общ съюз в Народното събрание.

ИТН, чийто председател на Бюджетната комисия Любомир Каримански има амбиции да оглави централната банка още от 2021 г., прокара нова процедура за избор, след като преди дни се оказа, че нито една от партиите в 47 Народно събрание не внесе номинация за поста.

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" призова да се даде по-дълъг срок за предложения в новата процедура, след като предстоят допълнителни преговори както в коалицията, така и с други партии. Гюров обясни невъзможността за постигане на съгласие и с това, че войната в Украйна е променила приоритетите на участниците в преговорите и на самите потенциални кандидати.

От ИТН обаче атакуваха тази позиция, като обвиниха ПП в това, че чака "един определен кандидат" да бъде на разположение, поради което настоява за забавяне на избора.

Сходни аргументи даде и Йордан Цонев (ДПС), който обяви, че управляващото мнозинство търси кандидати "в МВФ, в Сингапур, а те ни отказват". По думите му Георги Ганев (ДБ), Петър Чобанов (ДПС) и бившият финансов министър на ГЕРБ Кирил Ананиев са "прекрасни хора за поста".

Андрей Гюров се възпротиви на бързането за избора на нов управител на БНБ, посочвайки, че мандатът на действащия гуверньор е изтекъл отдавна.

"Няма логически доводи, които да ме убедят, че една или две седмици са критични в правеното на този избор. Нека да си дадем време да подходим разумно", каза той.

ИТН, ДПС, ГЕРБ и "Възраждане" обаче събраха достатъчно гласове, за да приемат решение за едноседмичен срок за подаване на кандидатури, вместо 14 дни, колкото предлагаха от ПП. Гласовете "за" се оказаха 120 срещу 25 "против" и 73 "въздържал се".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ и "Спаси София" предложиха план за мащабни промени в движението в центъра на София

Предвиждат се мащабни промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024