ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" задължиха Бюджет 2022 с още 760 млн. лв. приходи от ДДС

Опозиционните сили в 47-ото Народно събрание възлагат на Министерството на финансите да преизпълни със 760 млн. лв. прогнозата си за ДДС през актуализацията на бюджета.

Мотивът на ГЕРБ, ИТН, ДПС и "Възраждане" е, че тези средства ще дойдат заради по-високата инфлация, нарасналия внос и по-голям номинален БВП до края на годината.

Министърът на финансите Асен Василев предупреди, че се залага потенциална дупка в бюджета през втората половина на годината, която потенциално може да принуди бъдещото ръководство на МФ да налага лимити върху разходите за обществени услуги или плащания към бизнеса.

Четирите парламентарни групи обаче се позовават на данните от 2021 г., когато събираемостта беше по-висока от планираната. Йордан Цонев от ДПС твърди още, че много от заложените разходи няма да се осъществят и "не съществува риск за финансовото състояние на държавата" - въпреки обратните твърдения на опозицията в пленарната зала по време на гласуването на вота на недоверие.

Гласуването на промените в държавния бюджет за 2022 г. в Комисията по финанси започна в 10 ч. тази сутрин и все още не е приключило. Във вторник и сряда предстои актуализацията вече да се приеме и в пленарна зала.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024