ИТН иска да управлява с кабинет на малцинството, но със свой мандат в 47 НС

ИТН ще се опита да повтори неуспешния сценарий от 46 Народно събрание и да предложи свой кабинет на малцинството, ако правителството на Кирил Петков падне и ако партията получи трети мандат от президента Румен Радев.

Това стана ясно от обясненията на зам.-председателя на парламента Ива Митева ден след решението на Слави Трифонов да оттегли подкрепата на ИТН за кабинета.

Митева призна, че провокирането на нови избори в момента не е нужно и "дори е опасно", но даде сигнал, че няма да има връщане назад за партията в кабинета "Петков".

"Друг кабинет с мандат на "Продължаваме промяната" аз смятам, че не бихме подкрепили. Ще се опитаме да съставим правителство на "широкото съгласие", каза тя в Нова ТВ.

Тя отрече намерения на ИТН да подкрепи и мандат на ГЕРБ, които биха получили възможност да формират кабинет като втора политическа сила.

"Мислим за трета опция. Тази конфигурация не работи, ще търсим друго решение. Не са допустими ПП и ГЕРБ, по-скоро ще се повтори предложението ни от 46 НС - кабинет на малцинството с мандат на ИТН", каза тя.

Такава опция беше задействана неуспешно през лятото на 2021 г., когато Слави Трифонов предложи свой партиен кабинет с кандидати за министри начело с Пламен Николов. Мандатът така и не се осъществи, след като останалите политически сили не дадоха подкрепа за тази конфигурация, особено заради спорни предложения като Петър Илиев.

За разлика от 46 НС - сега ИТН не е първа, a e пета политическа сила и няма конституционна гаранция, че ще получи мандат при евентуално разпадане на действащата изпълнителна власт.

Ива Митева начерта сценарий, при който Кирил Петков може да се окаже без полезни ходове дори ако направи опит да не внася оставките на Гроздан Караджов, Теодора Генчовска, Александър Николов и Радостин Василев в парламента.

Ако това не се случи, министерствата би трябвало да бъдат управлявани от техните заместници - те обаче също са от квотата на ИТН.

При положение, че ПП евентуално не получи подкрепа за нови кандидати за четирите министерства, Петков би могъл да поиска вот на недоверие, да му бъде поискан вот на недоверие от опозицията или "сам да подаде оставка".

Митева твърди, че напускането на коалицията от ИТН е било "очаквано от всички" политически сили в управлението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024