ИТН нарекоха Радостин Василев "мутра" и пуснаха таен запис

"Днес е един прекрасен ден, защото преди час видяхме хора, които доказаха с поведението си в национален ефир, че са предатели", обявиха от ИТН на пресконференция в БТА, излъчвана на живо от агенция ПИК. Слави Трифонов не присъства на нея. Малко по-рано Радостин Василев не беше допуснал репортерката на ПИК Ива Николова да брифинга си.

"Вие ли сте десетимата предатели от ИТН?

Да, ние сме.

А защо сте 5-ма?

Защото нямаме хора" - разказва виц Станислав Балабанов - така започна публичната проява.

По думите му ИТН са подложени на натиск от мутри. Мутрата бил Радостин Василев - министър на спорта в оставка.

Тошко Йорданов каза, че Христинка Иванова от Плевен е трябвало да бъде при Василев, като тя е присъствала на всички "завери". Но "мутрата" Василев ѝ се обажда.

Следва пускане на запис от мобилен телефон на телефонен разговор, в който Василев кара Христинка Иванова да се присъедини към групата на отцепилите се. Той ѝ казва "идвам да те взема" и я кара да си подаде молбата за напускане на Народното събрание, ако няма да се присъединява. "Щом не искаш да подкрепяш, значи си предател. Ние няма да ставаме ПП, ние няма да ги подкрепяме даже, но ще остане парламентът", казва Василев. След това я пита дали се е уплашила, на което тя отговаря:

"Кой да ме уплаши мен, като не знаят как се казвам."

Христинка Иванова стана народен представител от ИТН на мястото на Радостин Василев от листата в Плевен, след като той беше избран за министър.

От ИТН обявиха, че ще дадат на прокурор Радостин Василев. Ива Митева попита дали "борим корупцията с корупция" и обясни, че никога не е спирала законопроекти и дори е помагала на "Продължаваме промяната".

Балабанов продължи, че това което се е чуло, е "страшно" и е следствие от едноличното управление на премиера Кирил Петков. Депутатът нарече бившите си колеги "неизвестни" хора. Всичко е свързано с пари и постове, продължи Балабанов и каза, че държавата е пред фалит, а историята е на ръба да бъде продадена.

Депутатът от ИТН продължи с образите, описвайки "мръсни пари" в джоба на Радостин Василев и покани Кирил Петков в парламента да се яви на детектор на лъжата и да отговорел дали е негов почеркът от бележката, която Балабанов пази от влака за Киев насам в джоба си. Това е онази бележка, която той показа в телевизионен ефир за "заобикаляне" на ветото върху старта на преговорите за членство в ЕС на Северна Македония.

Тошко Йорданов поиска Христинка Иванова да отговори с "Да" или "Не" дали Радостин Василев я е заплашвал и друг път. Тя отговори утвърдително, но без да стане ясно за какъв случай говорят.

Думата беше дадена и на вицепремиера и регионален министър в оставка Гроздан Караджов, който каза, че срещу него са изговорени "куп лъжи". Преди това отцепниците обявиха, че в групата на ИТН е имало шега, че "кабинетът ще падне, когато Гроздан падне". Той тръгна да защитава една по една дейностите си в МРРБ по отношение на строежа на пътища или парите за проекти на общините. Караджов каза, че е предал документи за магистрала "Тракия", както и свидетели, на разследващите. "Аз не съм борец срещу ГЕРБ и мафията пред камерите, а бавно и систематично си върша работата", добави той. Речта му кулминира в репликата: "Извинявайте, “Промяната”, вие сте мафията" - отговор към Кирил Петков, който малко по-рано на брифинг заяви, че "мафията е загубила коалиционния си партньор"

От ИТН обвиниха колегата си Георги Георгиев, който беше на пресконференцията с Радостин Василев, че миналата седмица той е искал оставката на директора на Българската агенция по храните - по повод историята на ГКПП "Капитан Андреево". Намекът беше, че затова върху партията се "лепи" подозрение, че има нещо общо с битките за фитосанитарния контрол на границата с Турция. За Николай Радулов - също част от отцепващите се, обвинението от оставащиге в ИТН бе, че пишел активно във Фейсбук срещу "ПеПейците".

Тошко Йорданов обвини Радостин Василев, че е близък с Вълка (бизнесмена Румен Гайтански - б.р.) и е "паун", а Радулов, че е бивша Държавна сигурност (последното е вярно според регистрите на комисията по досиетата, но не беше никаква пречка същият Радулов да е в депутатските листи на ИТН за парламентарните избори - б.р.)

Тъй като брифинга на отцепниците продължаваше, докато от ИТН говореха, Радостин Василев отговори на въпрос, свързан със записа на телефонния разговор с Христинка Иванова:

"Разбира се, аз съм говорил с нея, тя е депутат от Плевен. Разговарях с нея и ѝ казах, че трябва да напусне. Тя каза, че се страхува и че не може, защото явно са я заплашвали. Аз съм говорил с поне 15 наши депутати, 20. Христинка отказа и каза, че не може. Аз ѝ казах, че искам да си подаде молба за напускане на парламента, защото е поела морален ангажимент към Плевен, а не е тук, за да крепи други хора. Какъвто и запис да пуска - без значение е това. Каквото съм казал в записа, се е случило."

Министърът на спорта в оставка допълни: "То не е компромат. Това е народен представител от моя избирателен район, който ни обеща и каза, че ще дойде с нас и каза, че го натискат. Това има ли го в записа?"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Ад за живите". София обявява акция за почистване на гробищата и търси доброволци

Само 20 души се грижат за 2900 декара гробищни паркове в столицата

14:52 - 25.02.2024
Важно днес

Адвокатите искат пълно разследване на сигналите за "паралелно правосъдие"

Прокуратурата и ВСС да се самосезират, а адвокатските съвети да проверят за участие на колеги в мрежите

13:23 - 25.02.2024
Живот

Какво седи зад естетиката Mob Wife - противоотрова на Барби и тихия лукс

Дори режисьорът на "Кръстникът" отрази тенденцията

13:00 - 25.02.2024
Бизнес

5-те дигитални шопинг тенденции през 2024 г., които променят бизнеса завинаги

Какво се крие зад мощта на TikTok и как бизнесите адаптират изкуствения интелект и виртуалната реалност

12:55 - 25.02.2024
Важно днес

Баневи: Хора на Пепи Еврото поискаха "Русалка", за да не бъдем арестувани

Николай и Евгения Баневи твърдят, че не познават нито Нотариуса, нито Еврото

11:10 - 25.02.2024
Важно днес

Трети ден без следа от 17-годишно момиче от Дупница. МВР обяви общонационално издирване

Ивана Георгиева е в неизвестност от 22-ри февруари

10:11 - 25.02.2024
Важно днес

БСП свика избори в София. Не наказа общинските съветници, гласували за председател на СОС (Обновена)

Националният съвет реши да не налага санкции на съветниците, от които свали доверие

09:03 - 25.02.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания нанесоха нови удари срещу хутите в Йемен

Атаките са били срещу складове, дронове, системи за въздушна отбрана, радари и хеликоптер

08:58 - 25.02.2024
Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024