Конфликтът между ИТН и Кирил Петков заради бюджета на Министерството на регионалното развитие продължава с нова завръзка.

МРРБ все още се оглавява формално от Гроздан Караджов, но в сряда Петков назначи втори свой заместник-министър - Александър Стоянов. Всички останали зам.-министри от квотата на ИТН бяха освободени преди десетина дни.

Сега Тошко Йорданов обвини премиера в оставка, че е предприел действия, с които създава "корупционна среда" в МРРБ и че е издал незаконна заповед, ограничаваща правото на министерството и подчинените му дружества да правят плащания за повече от 900 000 лв. към други фирми без специално разрешение на правителството.

"Вие като строителна фирма имате редовен договор с държавата по уточнени правила за плащания. Тук се появява назначен от Кирил Петков човек, който казва, че фирмата ще получи до 900 000 лв. Останалата сума трябва да разреши съответния зам.-министър, т.е. Кирил Петков. За да си получи парите, фирмата трябва да ходи да се разбира с човека, който ги разрешава", каза Йорданов пред журналисти в Народното събрание.

МРРБ - вероятно по разпореждане на Гроздан Караджов - вече е завело съдебна жалба срещу премиера заради това, че "излиза извън конституционните правомощия".

Тошко Йорданов уличи и конкретния нов зам.-министър Александър Стоянов в "съмнително минало" и призова журналистите да проверят в какви фирми е работил и чия собственост са били те.

Според официалната информация на Министерски съвет, Стоянов е ионженер с магистратура от Минно-геоложкия университет и има второ висше образование по "Портиводействие на престъпността и тероризма" в НБУ.

Според справката - той "притежава богат опит в сферата на строителството и финансите, като в последните години изпълнява функциите на помощник-синдик в различни дружества", без да се посочват те поименно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин