ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Конфликтът между ИТН и Кирил Петков заради бюджета на Министерството на регионалното развитие продължава с нова завръзка.

МРРБ все още се оглавява формално от Гроздан Караджов, но в сряда Петков назначи втори свой заместник-министър - Александър Стоянов. Всички останали зам.-министри от квотата на ИТН бяха освободени преди десетина дни.

Сега Тошко Йорданов обвини премиера в оставка, че е предприел действия, с които създава "корупционна среда" в МРРБ и че е издал незаконна заповед, ограничаваща правото на министерството и подчинените му дружества да правят плащания за повече от 900 000 лв. към други фирми без специално разрешение на правителството.

"Вие като строителна фирма имате редовен договор с държавата по уточнени правила за плащания. Тук се появява назначен от Кирил Петков човек, който казва, че фирмата ще получи до 900 000 лв. Останалата сума трябва да разреши съответния зам.-министър, т.е. Кирил Петков. За да си получи парите, фирмата трябва да ходи да се разбира с човека, който ги разрешава", каза Йорданов пред журналисти в Народното събрание.

МРРБ - вероятно по разпореждане на Гроздан Караджов - вече е завело съдебна жалба срещу премиера заради това, че "излиза извън конституционните правомощия".

Тошко Йорданов уличи и конкретния нов зам.-министър Александър Стоянов в "съмнително минало" и призова журналистите да проверят в какви фирми е работил и чия собственост са били те.

Според официалната информация на Министерски съвет, Стоянов е ионженер с магистратура от Минно-геоложкия университет и има второ висше образование по "Портиводействие на престъпността и тероризма" в НБУ.

Според справката - той "притежава богат опит в сферата на строителството и финансите, като в последните години изпълнява функциите на помощник-синдик в различни дружества", без да се посочват те поименно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024