ИТН получи още две места в комисии след скандал с ДБ и БСП Снимка: © Булевард България

Борбата за "баланса" в представителството на ИТН в парламентарните комисии доведе до увеличаване на състава на Бюджетната и Финансовата комисия с по един човек в полза на партията на Слави Трифонов.

Казусът беше повдигнат от Тошко Йорданов, Ива Митева и Любомир Каримански, според които разпределението на местата между 6-те парламентарни групи през декември 2021 г. ощетява ИТН за сметка на "Демократична България" и БСП.

Депутатите изгубиха часове в публични и закрити спорове за това дали "теглото" на партиите е правилно претеглено и може ли един депутат да се раздели "на две", за да задоволи настояването за точни пропорции на политическите сили в комисиите.

Тошко Йорданов обвини коалиционните си партньори в това, че гледат на ИТН като на "съседа от село, който е дошъл в града и трябва да го скрият в килера".

След няколко дълги почивки, в които представителите на мнозинството са договаряли новите условия, Йорданов обяви, че партията вече не поддържа първоначалните си искания за съкращаване на представителите на партньорите си в спорните комисии. Вместо това - недоволната ПГ ще излъчи още двама свои членове в тях.

"Часът е 12:30, а от 9 ч. ние се занимаваме с точка 1, с бройката в комисиите между вас - кой имал повече, кой бил 0,6% човек. Нищо не сме свършили още, а сега разбираме, че вносителите ще гласуват против собственото си предложение. Като дръпнем чертата, ще се окаже, че днес българският парламент не е работил нищо", коментира Тома Биков (ГЕРБ) след поредната почивка.

Съпредеседателят на ДБ Христо Иванов контрира опитите на ИТН да вземат места от ДБ, като обяви, че ощетените от разпределението на комисиите всъщност са опозиционните партии заради липсата на председателски позиции.

"Ако в крайна сметка се стигне до заключението, че ние сме получили повече, аз лично ще напусна правна комисия, без да правя никаква драма. Но смятам, че когато преразглеждаме една формула, постигната с допускане, е по-добре да преразгледаме цялото", каза той. Иванов е един от двамата представители на ДБ в Комисията по правни въпроси.

В крайна сметка мнозинството се съгласи да вкара Златомира Карагеоргиева-Мострова (ИТН) в Правната комисия, а Снежанка Траянска (ИТН) - в Комисията по бюджет и финанси, с което успя да приключи спора по първата точка от дневния ред.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023

Явор Божанков: Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал?

Има външнополитически риск България трайно да бъде откъсната от сърцето на Европа

09:00 - 25.03.2023

ГЕРБ постави условие пред ПП за преговори в новия парламент

Контролът на Министерството на финансите се оказа критичната точка за ГЕРБ

21:26 - 24.03.2023