Снимка: © Булевард България

Борбата за "баланса" в представителството на ИТН в парламентарните комисии доведе до увеличаване на състава на Бюджетната и Финансовата комисия с по един човек в полза на партията на Слави Трифонов.

Казусът беше повдигнат от Тошко Йорданов, Ива Митева и Любомир Каримански, според които разпределението на местата между 6-те парламентарни групи през декември 2021 г. ощетява ИТН за сметка на "Демократична България" и БСП.

Депутатите изгубиха часове в публични и закрити спорове за това дали "теглото" на партиите е правилно претеглено и може ли един депутат да се раздели "на две", за да задоволи настояването за точни пропорции на политическите сили в комисиите.

Тошко Йорданов обвини коалиционните си партньори в това, че гледат на ИТН като на "съседа от село, който е дошъл в града и трябва да го скрият в килера".

След няколко дълги почивки, в които представителите на мнозинството са договаряли новите условия, Йорданов обяви, че партията вече не поддържа първоначалните си искания за съкращаване на представителите на партньорите си в спорните комисии. Вместо това - недоволната ПГ ще излъчи още двама свои членове в тях.

"Часът е 12:30, а от 9 ч. ние се занимаваме с точка 1, с бройката в комисиите между вас - кой имал повече, кой бил 0,6% човек. Нищо не сме свършили още, а сега разбираме, че вносителите ще гласуват против собственото си предложение. Като дръпнем чертата, ще се окаже, че днес българският парламент не е работил нищо", коментира Тома Биков (ГЕРБ) след поредната почивка.

Съпредеседателят на ДБ Христо Иванов контрира опитите на ИТН да вземат места от ДБ, като обяви, че ощетените от разпределението на комисиите всъщност са опозиционните партии заради липсата на председателски позиции.

"Ако в крайна сметка се стигне до заключението, че ние сме получили повече, аз лично ще напусна правна комисия, без да правя никаква драма. Но смятам, че когато преразглеждаме една формула, постигната с допускане, е по-добре да преразгледаме цялото", каза той. Иванов е един от двамата представители на ДБ в Комисията по правни въпроси.

В крайна сметка мнозинството се съгласи да вкара Златомира Карагеоргиева-Мострова (ИТН) в Правната комисия, а Снежанка Траянска (ИТН) - в Комисията по бюджет и финанси, с което успя да приключи спора по първата точка от дневния ред.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивала "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти

Москва поиска от Запада да премахне санкциите и го обвини за продоволствената криза

Путин каза, че е "напъно нереалистично" Русия да бъде излорана от съвременния свят

Нов орган за националната сигурност, начело с Асен Василев, предвиждат управляващите

Управляващите предлагат проект за нов орган за националната сигурност, оглавяван от Асен Василев

Управляващата коалиция се събира, за да обсъди Северна Македония

Управляващите партии се събират, за да обсъдят постигнатото дотук със Скопие