ИТН получи още две места в комисии след скандал с ДБ и БСП Снимка: © Булевард България

Борбата за "баланса" в представителството на ИТН в парламентарните комисии доведе до увеличаване на състава на Бюджетната и Финансовата комисия с по един човек в полза на партията на Слави Трифонов.

Казусът беше повдигнат от Тошко Йорданов, Ива Митева и Любомир Каримански, според които разпределението на местата между 6-те парламентарни групи през декември 2021 г. ощетява ИТН за сметка на "Демократична България" и БСП.

Депутатите изгубиха часове в публични и закрити спорове за това дали "теглото" на партиите е правилно претеглено и може ли един депутат да се раздели "на две", за да задоволи настояването за точни пропорции на политическите сили в комисиите.

Тошко Йорданов обвини коалиционните си партньори в това, че гледат на ИТН като на "съседа от село, който е дошъл в града и трябва да го скрият в килера".

След няколко дълги почивки, в които представителите на мнозинството са договаряли новите условия, Йорданов обяви, че партията вече не поддържа първоначалните си искания за съкращаване на представителите на партньорите си в спорните комисии. Вместо това - недоволната ПГ ще излъчи още двама свои членове в тях.

"Часът е 12:30, а от 9 ч. ние се занимаваме с точка 1, с бройката в комисиите между вас - кой имал повече, кой бил 0,6% човек. Нищо не сме свършили още, а сега разбираме, че вносителите ще гласуват против собственото си предложение. Като дръпнем чертата, ще се окаже, че днес българският парламент не е работил нищо", коментира Тома Биков (ГЕРБ) след поредната почивка.

Съпредеседателят на ДБ Христо Иванов контрира опитите на ИТН да вземат места от ДБ, като обяви, че ощетените от разпределението на комисиите всъщност са опозиционните партии заради липсата на председателски позиции.

"Ако в крайна сметка се стигне до заключението, че ние сме получили повече, аз лично ще напусна правна комисия, без да правя никаква драма. Но смятам, че когато преразглеждаме една формула, постигната с допускане, е по-добре да преразгледаме цялото", каза той. Иванов е един от двамата представители на ДБ в Комисията по правни въпроси.

В крайна сметка мнозинството се съгласи да вкара Златомира Карагеоргиева-Мострова (ИТН) в Правната комисия, а Снежанка Траянска (ИТН) - в Комисията по бюджет и финанси, с което успя да приключи спора по първата точка от дневния ред.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Седмокласниците се явяват на изпит по български език и литература

Те ще пишат по Вариант 1 на националното външно оценяване

07:46 - 19.06.2024
Важно днес

Първото заседание на 50-ото НС: "Време е да върнем здравия разум"

Депутатите трябва да изберат председател на парламента

07:18 - 19.06.2024
Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024
Важно днес

Lufthansa пуска нова авиокомпания, която ще лети и до България

Предвижда се София да стане част от маршрутите през 2025 година

16:42 - 18.06.2024