Снимка: © Народно събрание

18 души от "Има такъв народ", 32 души от ДПС, 59 депутати от ГЕРБ и 11 от "Възраждане" подписаха искане за оставката на Никола Минчев като председател на 47 Народно събрание.

Поводът за атаката срещу Минчев е решението му в сряда да не допусне повторно засекретяване на изслушването на външния министър Теодора Генчовска, след като веднъж мнозинството в пленарната зала беше поискало тя да изнесе данни за преговорите със Северна Македония в пряко предаване пред БНТ и БНР.

В мотивите се твърди още, че се извършва "системно и грубо нарушаване на правилника за дейността на Народното събрание, както и превишаване на правата" от страна на Никола Минчев, както и "възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и на провеждането на ефективен парламентарен контрол".

Вотът срещу председателя е внесен в същия ден, в който ГЕРБ внесе и вот на недоверие. Вероятно гласуването за Минчев ще е "лакмус" за това дали управляващите ще могат да си осигурят мнозинство срещу опозицията и по-голямата част от ПГ на ИТН, която остана лоялна на Слави Трифонов.

Липсващите два подписа от групата от ИТН са на депутатите Андрей Михайлов и Ивайло Христов. От ДПС отсъстват подписите на Делян Пеевски и Джейхан Ибрямов. Цялата група на ГЕРБ е дала подкрепата си за предложението за сваляне на Минчев от председателското място. От "Възраждане" не се виждат подписите на депутатите Елена Гунчева и Цвета Галунова.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов разгърна сценарий, според който ИТН готви Ива Митева за мястото на Никола Минчев, след което се очаквало тя да стане конституционен съдия.

"Ще видим как ще бъде избран следващият председател, защото това е заявка за ново мнозинство", казва той.

Според него Минчев сам е осъзнавал, че ще изгуби позицията заради решенията си по време на изслушването на Генчовска и че "с пълното съзнание, че ще бъде отстранен, той се отърва".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море