Депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров (Ицо Хазарта) атакува "Възраждане" ден след опита им да щурмуват Народното събрание. 

Петров поиска думата след обясненията на Цончо Ганев (един от организаторите на протеста), че отговорността за случилото се на 12 януари била на правителството и че партията "най-вероятно" ще продължи с тези действия. 

Петров поиска думата веднага след него и зададе следния въпрос към депутатите в залата: 

"Ако аз утре реша и извикам 500-1000 от хората, които са гласували за мен и им кажа "Елате да влезете незаконно в парламента, елате да поблъскате полицаи. Ще ви платя автобусите, може да ви дам и по 40 лева", не е ли правилно г-н главният прокурор да поиска моя депутатски имунитет, да бъда съден и да ме вкарат в затвора? Дали в закона пише, че той важи само за мен или за шепа нещастни фашисти?", попита той. 

Председателстващият заседанието Кристиан Вигенин коментира, че "ще направим правна справка дали може да се очакват такива действия". 

Малко по-късно Костадин Костадинов ("Възраждане") попита във Facebook дали Петров е нарекъл фашисти "хора от браншовите организации, лекари, студенти, пенсионери и майки на деца с увреждания", на което рапърът отговори: 

"Здравейте, г-н Костадинов! Вчера останах до края на работния ден, след което си тръгнах - сам и пеша, както правя обикновено. Фашисти сред протестиращите не видях. Струва ми се, че видях няколко ваксинирани фашиста - първо бяха вътре в парламента, после излязоха отвън. Имало и още един, но бил под карантина"

По-рано днес "Продължаваме промяната" излязоха с декларация, в която осъдиха поведението на "Възраждане" по време на бунта пред парламента в сряда. 

"Във вчерашния ден 77 човека са загубили живота си в битката с Covid. Организирането на хора да пътуват и насърчаването да не използват лични предпазни средства е безразсъдна хулиганска проява", каза Николай Ангов. 

Той разкритикува "Възраждане" за това, че поставя под риск живота и здравето на протестиращите, докато "депутатите на партията са ваксинирани и ако имат нужда от лекарска помощ, ще развеят депутатските си карти в претъпканите болници" - "Това е лукс, който техните избиратели нямат". 

"Една шепа хора виждат възможност за политически дивидент, докато излагат на опасност живота на своите избиратели", каза още той. 

Ганев от "Възраждане" на свой ред обвини правителството, че не отменя зеления сертификат, за да "направи така, че обществото да получи обединение в този момент, в който се намира". Той обвини Ангов за "всяване на паника" заради цитирането на данни за смъртността в България през последните години, което накара депутата от ПП да покаже от трибуната на парламента таблицата с официалните данни на НСИ за извънредната смъртност в страната. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"