Снимка: © Unsplash

Казусът с репортажа на БНТ, заради който здравният министър Костадин Ангелов поиска оставката на директора на столичната 4 Градска болница, получи ново развитие. 

Д-р Панчо Панчев, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение, разпространи своя версия за причините, поради които пациент с положителна проба за Covid-19 беше държан 2 часа в линейка на "Спешна помощ" пред приемното на болницата. Позицията му е публикувана от старшата сестра от лечебното заведение Кирилка Йорданова във FB.

Болният мъж е отведен в 4 Градска болница по насока от координационния център за Covid-отделенията. Пациентът е с коронавирус, състоянието му се влошава заради стомашен проблем, който не му позволява да приема предписаните лекарства. 

Пристигайки пред лечебното заведение, медикът и пациентът са посрещнати не от дежурен лекар, а от санитарката и пазача, които пушат цигари пред входа. Дежурната лекарка казва, не може да направи приема, защото екипът на "Спешна помощ" не носи документ за положителен PCR. Спорът стига до телефонно обаждане до началника на ОАИЛ - д-р Панчо Панчев. 

"Колега, не ме разсмивайте! Няма дихателна недостатъчност, няма сърдечна недостатъчност, а ние го хоспитализираме. Няма клинични прояви, налагащи да го хоспитализираме, така както вие го описвате", се чува в разговора по телефона. Докато обсъждат казуса, дежурната лекарка съобщава, че още на следващия ден ще заведе молба за напускане. Репортажът завършва с нейните думи, че "на своя глава ще приеме болния", защото като бивш служител на "Пирогов" не може да върне пациент от вратата. 

В обяснението си по случая д-р Панчев твърди, че изискванията, които ОАИЛ поставя за приема в Covid-отделението, са описани в заповед на министъра на здравеопазването. 

"За да бъде хоспитализиран пациент в ковид отделение, той трябва да има положително изследване на ковид, съгласно заповедта на Здравния министър. Поисках от лекаря на бърза помощ да отрази този резултат във фиша за спешна медицинска помощ, с който превежа пациента в болницата. Това, впрочем той и без мое искане би следвало да направи. Поисках от лекаря, от бърза помощ да отрази и това, че пациента се насочва от кординационния център към Четвърта МБАЛ, за което нямахме и никакви други доказателства, освен устните му твърдения. Пояснявам защо са необходими тези "формалности". Задава ли си някой въпроса какво би се случило, ако пациент без ковид инфекция попадне в отделение, където се лекуват такива болни?Кой ще носи отговорност за неминуемото му заразяване?", пише в позицията. 

Началникът на отделението казва, че е разбрал от спешния медик, че болният няма сърдечна и дихателна недостатъчност и че може да се изолира в домашни условия. 

"При това положение запитах защо иска болният да се хоспитализира. Обяснението беше, че пациента не могъл да приема назначената му терапия поради наличие на ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест). Тези странични ефекти върху стомаха великолепно се коригират с добре известни медикаменти", казва той. 

Д-р Панчев твърди, че сам е "наредил на дежурната лекарка да приеме болния", като отбележи, че той е над 60-годишен. "Изхождайки от описаното от лекаря състояние, това беше единствената индикация за спешен прием", казва той. 

Началникът на ОАИЛ уличава колегата си от "Спешна помощ" в умишлено "мероприятие", което не е целяло хоспитализирането на болния. 

"Оставям без коментар, че колегата се е явил пред болницата, с предварително подготвена възможност за запис. Да не говорим , че записът е извършен напълно криминално! Учудващо е, че в това участва и БНТ. Това също ще коментирам с юристи", пише той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Таблетът е новата раница с платформата iZZI

С нея учениците имат достъп до учебниците си в интерактивна среда

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията