Снимка: © Народно събрание

Извънредно заседание на парламента в понеделник – 13 септември – няма да има. Председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева обяви, че няма да свика заседание, на което да бъдат гласувани на второ четене промените за преместване на Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор към Министерството на правосъдието.

Гласуването трябва да протече в сряда, каза Митева пред bTV, въпреки че в петък срещу събота депутатите от "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Има такъв народ" събраха подписи за извънредно заседание два дни по-рано.

Причината, че то няма да бъде свикано, е липса на доклад от страна на Комисията по правни въпроси, който трябва да се раздаде на депутатите 72 часа преди гласуването. Това няма как да се случи и гласуването в понеделник отпада, защото ще се наруши правилникът на НС.

Преди правилото гласеше, че народните представители могат да се запознаят с документа и 24 часа преди разглеждането му в пленарна зала. Променено е било по предложение на „Демократична България“.

Депутатите от "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова и Арман Бабикян обвиниха Митева, че нарушава конституцията, защото не се съобразява с волята на народните представители.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова Митева да се съобрази със събраните подписи за свикване на извънредно заседание. "Спазването на инструктивните срокове е важно, но има достатъчно примери за това, че когато нещо е истински приоритет, се намира и процедурно решение", написа той във Facebook.

Промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото за защита ще бъде отнето от Иван Гешев, ще се гласуват на редовно заседание в сряда, 15 септември, заяви председателят на Народното събрание.

Вчера президентът Румен Радев насрочи парламентарните избори на 14 ноември, заедно с първия тур на президентските. Решението означава, че парламентът ще трябва да бъде разпуснат още на 14 септември, вторник. Митева обаче поиска държавният глава да остави народните представители да работят още ден или два.

„Може президентът да каже в сряда, че разпуска парламента от четвъртък, и така поне да се работи в сряда“, заяви тя.

На 10 септември Комисията по конституционни и правни въпроси прие на второ четене промените, с които Бюрото по защита ще се извади от контрола на главния прокурор и ще се прехвърли към Министерството на правосъдието. Двете институции ще разполагат с 3-месечен срок, в който да завършат прехода на служителите и активите на Бюрото, определяно като „гвардия“ на Иван Гешев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед