Зам.-председателят на 47 Народно събрание Ива Митева оправда решението на ИТН да подлага на тестове за лоялност и детектор на лъжата своите кандидат-депутати, като обяви, че лично тя е попълнила такъв тест при 46 Народно събрание.

Митева обяви, че не вижда "нищо страшно" в този подход, като сравни методите за проверка на лоялността в партията с психологическия тест за наемане на работа в МВР и обяви, че такива тестове се попълвали "в почти всички частни фирми".

"Нормално е да има такъв тест - идеята беше в групата да има експерти, а не кандидатите да бъдат посочени от Слави Трифонов. Нормално е, когато влязат експерти, които не познаваш, да знаеш дали тези хора няма да се обърнат към теб", беше обяснението ѝ за проверките за лоялност.

Митева омаловажи провеждането им с това, че резултатите не са вземани предвид от ръководството на ИТН, защото иначе "групата в парламента нямаше да е тази" и даде за пример решението на петимата ѝ колеги да напуснат.

Тя не е подлагана на детектор на лъжата по партийно настояване, но призна, че е чувала от свои колеги за подобно изискване спрямо тях.

Ива Митева отхвърли критиките от страна на отцепилите се депутати от групата на ИТН за това, че са били принуждавани да гласуват против волята си и са унижавани от Тошко Йорданов по време на вътрешни дискусии. Тя не отрече, че Йорданов е имал конфликти и с нея, докато тя все още беше председател на 46-о Народно събрание.

"Тошко е чепат характер, но Тошко е добър сам по себе си. Аз съм успяла да си извоювам свободата, трябвало е и те да си я извоюват", каза тя.

Митева твърди, че се е случвало депутатите от ИТН да "преобърнат гласуването" спрямо това, което Йорданов им е казвал да направят - тя даде примери с изискването да се отпуснат 12 милиона лв. за издръжка на музеите или да се преразгледа параграф 17 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за висшето образование.

По нейна информация - още двама членове на ПГ на ИТН са търсени в понеделник вечер в опит да бъдат привлечени към групата на Радостин Василев. Отговорът им е бил отрицателен.

Митева твърди, че разговорите на отцепниците с представителите на правителството са били свързани с предложения за "постове в агенции, министерства и в кандидатски листи".

На въпроса защо кабинетът би предлагал на депутати да бъдат назначавани в агенции, след като са му нужни гласовете им в НС, тя отговори, че са "правени сметка дали тези, които влизат на техните места, са сигурни лица".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени