Ива Митева смята тестовете за лоялност в ИТН за "нормални"

Зам.-председателят на 47 Народно събрание Ива Митева оправда решението на ИТН да подлага на тестове за лоялност и детектор на лъжата своите кандидат-депутати, като обяви, че лично тя е попълнила такъв тест при 46 Народно събрание.

Митева обяви, че не вижда "нищо страшно" в този подход, като сравни методите за проверка на лоялността в партията с психологическия тест за наемане на работа в МВР и обяви, че такива тестове се попълвали "в почти всички частни фирми".

"Нормално е да има такъв тест - идеята беше в групата да има експерти, а не кандидатите да бъдат посочени от Слави Трифонов. Нормално е, когато влязат експерти, които не познаваш, да знаеш дали тези хора няма да се обърнат към теб", беше обяснението ѝ за проверките за лоялност.

Митева омаловажи провеждането им с това, че резултатите не са вземани предвид от ръководството на ИТН, защото иначе "групата в парламента нямаше да е тази" и даде за пример решението на петимата ѝ колеги да напуснат.

Тя не е подлагана на детектор на лъжата по партийно настояване, но призна, че е чувала от свои колеги за подобно изискване спрямо тях.

Ива Митева отхвърли критиките от страна на отцепилите се депутати от групата на ИТН за това, че са били принуждавани да гласуват против волята си и са унижавани от Тошко Йорданов по време на вътрешни дискусии. Тя не отрече, че Йорданов е имал конфликти и с нея, докато тя все още беше председател на 46-о Народно събрание.

"Тошко е чепат характер, но Тошко е добър сам по себе си. Аз съм успяла да си извоювам свободата, трябвало е и те да си я извоюват", каза тя.

Митева твърди, че се е случвало депутатите от ИТН да "преобърнат гласуването" спрямо това, което Йорданов им е казвал да направят - тя даде примери с изискването да се отпуснат 12 милиона лв. за издръжка на музеите или да се преразгледа параграф 17 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за висшето образование.

По нейна информация - още двама членове на ПГ на ИТН са търсени в понеделник вечер в опит да бъдат привлечени към групата на Радостин Василев. Отговорът им е бил отрицателен.

Митева твърди, че разговорите на отцепниците с представителите на правителството са били свързани с предложения за "постове в агенции, министерства и в кандидатски листи".

На въпроса защо кабинетът би предлагал на депутати да бъдат назначавани в агенции, след като са му нужни гласовете им в НС, тя отговори, че са "правени сметка дали тези, които влизат на техните места, са сигурни лица".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024