Ива Митева смята тестовете за лоялност в ИТН за "нормални"

Зам.-председателят на 47 Народно събрание Ива Митева оправда решението на ИТН да подлага на тестове за лоялност и детектор на лъжата своите кандидат-депутати, като обяви, че лично тя е попълнила такъв тест при 46 Народно събрание.

Митева обяви, че не вижда "нищо страшно" в този подход, като сравни методите за проверка на лоялността в партията с психологическия тест за наемане на работа в МВР и обяви, че такива тестове се попълвали "в почти всички частни фирми".

"Нормално е да има такъв тест - идеята беше в групата да има експерти, а не кандидатите да бъдат посочени от Слави Трифонов. Нормално е, когато влязат експерти, които не познаваш, да знаеш дали тези хора няма да се обърнат към теб", беше обяснението ѝ за проверките за лоялност.

Митева омаловажи провеждането им с това, че резултатите не са вземани предвид от ръководството на ИТН, защото иначе "групата в парламента нямаше да е тази" и даде за пример решението на петимата ѝ колеги да напуснат.

Тя не е подлагана на детектор на лъжата по партийно настояване, но призна, че е чувала от свои колеги за подобно изискване спрямо тях.

Ива Митева отхвърли критиките от страна на отцепилите се депутати от групата на ИТН за това, че са били принуждавани да гласуват против волята си и са унижавани от Тошко Йорданов по време на вътрешни дискусии. Тя не отрече, че Йорданов е имал конфликти и с нея, докато тя все още беше председател на 46-о Народно събрание.

"Тошко е чепат характер, но Тошко е добър сам по себе си. Аз съм успяла да си извоювам свободата, трябвало е и те да си я извоюват", каза тя.

Митева твърди, че се е случвало депутатите от ИТН да "преобърнат гласуването" спрямо това, което Йорданов им е казвал да направят - тя даде примери с изискването да се отпуснат 12 милиона лв. за издръжка на музеите или да се преразгледа параграф 17 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за висшето образование.

По нейна информация - още двама членове на ПГ на ИТН са търсени в понеделник вечер в опит да бъдат привлечени към групата на Радостин Василев. Отговорът им е бил отрицателен.

Митева твърди, че разговорите на отцепниците с представителите на правителството са били свързани с предложения за "постове в агенции, министерства и в кандидатски листи".

На въпроса защо кабинетът би предлагал на депутати да бъдат назначавани в агенции, след като са му нужни гласовете им в НС, тя отговори, че са "правени сметка дали тези, които влизат на техните места, са сигурни лица".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борис Бонев поиска парламента да освободи паркинга до "Александър Невски"

Депутатите продължават да ползват зоната край храма

19:58 - 08.12.2023
Важно днес

Христо Хинков: Ще подам оставка, ако одитът на "Пирогов" не е верен

Хинков определи поведението на депутатите от ГЕРБ и ДПС в Народното събрание като "безпрецедентен случай".

18:38 - 08.12.2023
Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023