Снимка: © Screenshot

Решението на главния секретар на "Има такъв народ" (ИТН) Виктория Василева да напусне парламентарната си група е по нейна лична преценка. Това коментира депутатът от партията Ива Митева.

По думите ѝ всеки сам преценява защо е решил да влезе в Народното събрание и сам избира какви решения да взима. Тя поздрави Василева за намерението ѝ да напусне и парламента, след като напуска партията, и определи поведението ѝ като "достойно".

В четвъртък стана ясно, че главният секретар на ИТН ще се откаже от депутатското си място. В началото на юни Виктория Василева беше сред първоначално "заподозрените" отцепници от партията на Слави Трифонов. Името й обаче не беше след тези на шестимата депутати, които решиха да станат независими преди вота на недоверие срещу правителството и да го подкрепят, след като ИТН се оттегли от коалицията. В крайна сметка тя не се присъедини към бившите си колеги, а продължи членството си в парламентарната група. Гласува "за" отстраняването на Никола Минчев като председател на Народното събрание и "за" вота на недоверие.

Ива Митева коментира ѝ потенциален нов кабинет с мандат на "Продължаваме промяната". Тя повтори условието на ИТН, че партията няма да подкрепи кабинет начело с Кирил Петков и Асен Василев. Митева посочи, че личността на премиера е важна и начело на правителството трябва да стои "силна личност, която е способна да взима самостоятелни решения".

На въпрос дали ИТН биха подкрепили правителство, водено от настоящия министър на отбраната Драгомир Заков, Митева отговори със: "защо не". По думите ѝ той стои най-добре и най-сериозно и е "един подготвен дипломат, който не е воден от амбицията,".

Тя допълни още, че партията няма да подкрепи кабинет и ако Асен Василев заема поста на министър на финансите. Вместо това Митева предложи той да поеме Министерството на регионалното развитие, за да реши проблемите, за които от ПП отправиха критики към регионалния министър в оставка Гроздан Караджов.

Митева посочи, че след като лидерът на партията Слави Трифонов е обявил, че изтегля министрите си от правителството, премиерът Кирил Петков е започнал да действа еднолично, "защото е смятал, че ще бъде свален от власт".

"На председателския съвет снощи, на който беше изслушан външният министър с целия му екип и шефовете на спецслужбите, чухме потресаващи неща. Бяхме всички стъписани в началото, а след това възмутени от поведението на премиера. От това как може в една демократична държава да се дават указания. Многократно, часове наред задавахме един и същи въпроси, защото не можехме да повярваме на това, което чуваме", каза Митева.

По думите ѝ на 10 юни премиерът Петков е разпоредил устно на шефа на ДАНС да се търси начин за изгонването на 70 руски дипломати. Във Външно министерство се изпращат два списъка с тези лица – на 10 и 13 юни. МВнР иска указания от Министерския съвет. Дадени са две указания от началника на кабинета на Министерския съвет.

"Трябва да се види има ли доклади на службите, има ли заплаха за националната сигурност. Трябва да се проведе диалог, включително и с посланика на Русия", заяви Митева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море