Ива Митева: Виктория Василева напуска ИТН "достойно" Снимка: © Screenshot

Решението на главния секретар на "Има такъв народ" (ИТН) Виктория Василева да напусне парламентарната си група е по нейна лична преценка. Това коментира депутатът от партията Ива Митева.

По думите ѝ всеки сам преценява защо е решил да влезе в Народното събрание и сам избира какви решения да взима. Тя поздрави Василева за намерението ѝ да напусне и парламента, след като напуска партията, и определи поведението ѝ като "достойно".

В четвъртък стана ясно, че главният секретар на ИТН ще се откаже от депутатското си място. В началото на юни Виктория Василева беше сред първоначално "заподозрените" отцепници от партията на Слави Трифонов. Името й обаче не беше след тези на шестимата депутати, които решиха да станат независими преди вота на недоверие срещу правителството и да го подкрепят, след като ИТН се оттегли от коалицията. В крайна сметка тя не се присъедини към бившите си колеги, а продължи членството си в парламентарната група. Гласува "за" отстраняването на Никола Минчев като председател на Народното събрание и "за" вота на недоверие.

Ива Митева коментира ѝ потенциален нов кабинет с мандат на "Продължаваме промяната". Тя повтори условието на ИТН, че партията няма да подкрепи кабинет начело с Кирил Петков и Асен Василев. Митева посочи, че личността на премиера е важна и начело на правителството трябва да стои "силна личност, която е способна да взима самостоятелни решения".

На въпрос дали ИТН биха подкрепили правителство, водено от настоящия министър на отбраната Драгомир Заков, Митева отговори със: "защо не". По думите ѝ той стои най-добре и най-сериозно и е "един подготвен дипломат, който не е воден от амбицията,".

Тя допълни още, че партията няма да подкрепи кабинет и ако Асен Василев заема поста на министър на финансите. Вместо това Митева предложи той да поеме Министерството на регионалното развитие, за да реши проблемите, за които от ПП отправиха критики към регионалния министър в оставка Гроздан Караджов.

Митева посочи, че след като лидерът на партията Слави Трифонов е обявил, че изтегля министрите си от правителството, премиерът Кирил Петков е започнал да действа еднолично, "защото е смятал, че ще бъде свален от власт".

"На председателския съвет снощи, на който беше изслушан външният министър с целия му екип и шефовете на спецслужбите, чухме потресаващи неща. Бяхме всички стъписани в началото, а след това възмутени от поведението на премиера. От това как може в една демократична държава да се дават указания. Многократно, часове наред задавахме един и същи въпроси, защото не можехме да повярваме на това, което чуваме", каза Митева.

По думите ѝ на 10 юни премиерът Петков е разпоредил устно на шефа на ДАНС да се търси начин за изгонването на 70 руски дипломати. Във Външно министерство се изпращат два списъка с тези лица – на 10 и 13 юни. МВнР иска указания от Министерския съвет. Дадени са две указания от началника на кабинета на Министерския съвет.

"Трябва да се види има ли доклади на службите, има ли заплаха за националната сигурност. Трябва да се проведе диалог, включително и с посланика на Русия", заяви Митева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024