Снимка: © Народно събрание

Председателят на 45-ото и 46-ото Народно събрание Ива Митева (ИТН) смята, че възможността за съставяне на четворна коалиция без ГЕРБ и ДПС след изборите на 14 ноември е около 80-90%.

„Програмите ни с другите партии са много близки. Това трябва да се случи и смятам, че ще се случи“, заяви Митева в сутрешния блок на Нова ТВ.

Последното проучване – на „Екзакта“ – показва, че ГЕРБ-СДС е първа сила с 23.5%, а борбата за второто място е между три партии – „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и БСП, които събират съответно 15.5%, 15.2% и 15%. „Демократична България“ е с 10.2%, ДПС – с 9.4 на сто, а „Изправи се БГ! Ние идваме“ остава под 4-процентовата бариера.

Ива Митева заяви, че не вярва на социологията заради динамичните процеси. „Смятам, че няма да имаме право да стоим в периферията и ще трябва да управляваме“, каза тя.

„Няма да има значение коя ще е първата политическа сила, ако тя няма достатъчен брой депутати, за да управлява. Ние 12 години сме спъвани, а сега искаме да започнем да тичаме. Първо трябва да се научим да ходим бавно, защото тичайки ще се спъваме и падаме. Нека започнем стъпка по стъпка”, добави бившият председател на НС.

Митева допълни, че е рано да се говори за името на премиера в такава четворна коалиция. Един от лидерите "Продължаваме промяната" Кирил Петков вече изрази готовност да поеме поста, но бившият председател на парламента изразява скептицизъм. Според нея той „не би бил много подходящ за поста на обединяващ министър-председател“.

"Силно изказване и желание е това. Не смея да твърдя, че това е най-добрият вариант - предвид целия казус около това лице", каза Митева, припомняйки казуса с канадското гражданство на Петков, за който ИТН първи сигнализираха.

„Ясно се вижда, че към датата 21 април Кирил Петков абсолютно е осъзнавал, че е с канадско гражданство. Много е важно решението на Конституционния съд. Има опасност правната сигурност да бъде застрашена. Всички заинтересовани лица биха могли да заявят своите претенции. Петков има много различни актове и ще бъде много интересно да видим какво ще се случи“, заяви тя.

Тя коментира и казуса с отказа на ЦИК да регистрира листата на „Демократична България“ в Стара Загора заради това, че лидерите на коалицията я подписали с електронен подпис, а не на хартия.

„В Изборния кодекс е записано, че листата може да бъде подписана от лице, което представлява партията или коалицията. Там няма значение подписът, за разлика от други места. Решението на ЦИК е, че предложението е внесено с преносител. Дадени са указания на преносителя да ги представи и по електронен път. Те са подадени от лична електронна поща, а не от официалния имейл на партията. Проблем е, че това хартиено предложение не е придружено от флаш паметта, за да може да се сравни. Не допускам, че е възможно цялото нещо да е политическа атака”, каза Митева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър