Снимка: © бТВ

Собственикът на компанията "Градус" Иван Ангелов потвърди, че се познава с премиера Бойко Борисов и го е молил за разрешаване на текущи проблеми с износа на своя стока през Турция за трети страни. 

Бизнсменът се яви на изслушване в комисията "Манолова", за да отговори на обвиненията на зърнопроизводителя Светослав Илчовски за корупция и търговия с влияние. В сряда свидетелят изнесе сигнал, в който твърдеше, че Ангелов е "ковчежник" на лидера на ГЕРБ и че контролира институциите, които регулират земеделския сектор. 

Ангелов обяви, че "95% от думите на Илчовски са лъжи" и потвърди намерението си да го даде под съд за клевета и материални щети заради спада на цените на акциите на компанията му в последните два дни. 

 Иван Ангелов демонстрираше фамилиарно отношение спрямо министър-председателя, като обяви, че разговаря с него на всеки 10-15 дни и че имат практиката да играят карти ("не само с премиера, той не може да играе белот за трима души").

Той обяви, че има "чисто мъжки отношения, без нещо сексуално" с Борисов и че двамата "говорят като мъже за всичко, за което могат да говорят двама мъже".

"Молил съм го, да изнасям за Катар, в Турция, помагал ми е. В Турция намират дребни проблеми, за да не пускат камионите, Борисов ми съдейства, като гарантира пред турската ветеринарна служба, че нашите сертификати отговарят на всички стандарти", каза той. 

Ангелов потвърди, че е посещавал бившата правителствена резиденция "Витошко - Студена", макар да не е ходил там повече от една година, но обяви, че "не си спомня" дали негова фирма е концесионер на имота по 30-годишен договор.

Смут в залата провокира твърдението му, че бартерът с дарения на хранителни стоки от неговата фирма и от "Интръст" (собственост на бившия депутат Делян Пеевски) срещу медицински консумативи и фурми от ОАЕ е представлявал "бизнес сделка, от която целта е да се правят пари". 

Размяната на продукцията се случи в първите седмици от началото на пандемията, като лично икономическият министър Емил Караниколов пътува до Дубай, за да предаде стоката. 

"С фурмите ние сме си възстановили парите и сме на печалба", каза Ангелов, което предизвика бурни възгласи сред депутатите, тъй като официалната информация от правителството беше, че те са дарени на БЧК за раздаване на социално слаби хора. 

На уточняващ въпрос как е продал фурмите "на печалба", Ангелов започна да изброява дарителския бизнес на "Градус" и обяви, че бизнесът му има задължения "от хуманитарен характер". 

В крайна сметка собственикът на птицефермата отказа да дава повече информация по бартера и заяви, че ще направи справка, защото не си спомня подробности за нея. 

Опитът му да отрече твърденията на Светослав Илчовски, че е платил 5000 лв. за компаньонка на Борисов, също произведоха шеги на гърба на премиера: 

"Дал съм 5000 лв. на плеймейтката на Борисов? Тази плеймейтка е много евтина. Борисов ще си намери кой да плати за много по-скъпа", каза Ангелов.

Очаквайте подробности. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ