Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо Снимка: © Министерство на правосъдието

Министърът на правосъдието в служебното правителство Иван Демерджиев заяви, че има начин Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо. “В единия случай, който касае дейността на КПКОНПИ и е по-лесен от юридическа гледна точка, правомощията са изцяло на Народното събрание”, каза той пред Нова.

Правителството може лесно да назначи председателя на КПКОНПИ, както и да пристъпи към неговото освобождаване. “В закона има известни непълноти, но те могат да бъдат преодолени чрез изменения в законодателната уредба. Този въпрос може да бъде решен лесно, като това може да се случи до месеци”, обясни той.

По отношение на главния прокурор обаче ситуацията е по-различна според Демерджиев. “Неговото освобождаване минава през реформа на ВСС, тъй като той показа нежелание да разгледа този въпрос и да види проблемите. Това означава реформа свързана с промяна на членовете на ВСС”, каза той.

Правосъдният министър каза, че страната има много препоръки във връзка с главния прокурор от Съвета на Европа, Венецианската комисия и Европейската комисия. “Нетърпимо е да продължаваме да неглижираме този проблем”, допълни той.

“По линия на Плана за възстановяване и устойчивост ЕК вече показа, че държи ние да изпълним тези препоръки безусловно и ефективно. България ще загуби пари ако не създаде надеждна уредба, която да ограничи неограничените правомощия на главния прокурор, която да създаде надежден механизъм за контрол върху действията му, включително наказателна отговорност.”

Според Демерджиев правосъдните реформи трябва да се случи на две фази, като крайното разрешаване на трайните проблеми изисква промяна в конституцията. “Само че това ще стане по-трудно с оглед на ситуацията в Народното събрание. Не бива да подценяваме първата възможност през Закона за съдебната власт да свършим всичко друго, което не изисква конституционно изменение”, допълни министърът.

Той обясни, че е в правомощията на правосъдния министър да поиска отстраняването на главния прокурор, но според ВСС това не е така. Затова въпросът в момента стои пред Конституционния съд, от който се очаква решение. “Чакаме решението твърде дълго, а казусът не е много сложен от правна гледна точка”, коментира Демерджиев.

Министърът каза, че разполага с над 20 сигнала за нарушения на прокуратурата във време, когато Иван Гешев е бил в специализираната прокуратура или главен прокурор. Също така има директни сигнали срещу главния прокурор за действия или бездействия, които са свързани с деяния, които могат да се третират като престъпления.

“Става дума за влияние върху хода на наказателни производства, унищожаване на документи, свързани с наказателни производства, такива са сигналите. Подчертавам не са проверени от нас и не мога да ги потвърдя, но работим по тях, за да проверим достоверността им,” каза той. Министърът добави, че ще сподели публично сигналите когато приключат проверките по тях, което ще се случи в рамките на седмица до 10 дни.

“Ще остана министър на правосъдието ако политическите партии преценят, че аз съм човекът, който може да реализира такива реформи”, каза Демерджиев. Според него човекът на тази позиция не бива да е политически обвързан и трябва да бди над закона.

Демерджиев коментира и наболялата тема за насилието над жени, като заяви, че министерството е сезирано по тази тема. “Работим по темата, за да предложим законодателни изменения. Има дефицит в законодателството, но по този въпрос работим вече и ще предложим в кратки срокове разрешения”.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023

Никой не иска да е съдия по дело срещу прокурорски син

19-годишният младеж е с 8 обвинения, в това число закана за убийство и побой

16:41 - 02.02.2023