Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо Снимка: © Министерство на правосъдието

Министърът на правосъдието в служебното правителство Иван Демерджиев заяви, че има начин Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо. “В единия случай, който касае дейността на КПКОНПИ и е по-лесен от юридическа гледна точка, правомощията са изцяло на Народното събрание”, каза той пред Нова.

Правителството може лесно да назначи председателя на КПКОНПИ, както и да пристъпи към неговото освобождаване. “В закона има известни непълноти, но те могат да бъдат преодолени чрез изменения в законодателната уредба. Този въпрос може да бъде решен лесно, като това може да се случи до месеци”, обясни той.

По отношение на главния прокурор обаче ситуацията е по-различна според Демерджиев. “Неговото освобождаване минава през реформа на ВСС, тъй като той показа нежелание да разгледа този въпрос и да види проблемите. Това означава реформа свързана с промяна на членовете на ВСС”, каза той.

Правосъдният министър каза, че страната има много препоръки във връзка с главния прокурор от Съвета на Европа, Венецианската комисия и Европейската комисия. “Нетърпимо е да продължаваме да неглижираме този проблем”, допълни той.

“По линия на Плана за възстановяване и устойчивост ЕК вече показа, че държи ние да изпълним тези препоръки безусловно и ефективно. България ще загуби пари ако не създаде надеждна уредба, която да ограничи неограничените правомощия на главния прокурор, която да създаде надежден механизъм за контрол върху действията му, включително наказателна отговорност.”

Според Демерджиев правосъдните реформи трябва да се случи на две фази, като крайното разрешаване на трайните проблеми изисква промяна в конституцията. “Само че това ще стане по-трудно с оглед на ситуацията в Народното събрание. Не бива да подценяваме първата възможност през Закона за съдебната власт да свършим всичко друго, което не изисква конституционно изменение”, допълни министърът.

Той обясни, че е в правомощията на правосъдния министър да поиска отстраняването на главния прокурор, но според ВСС това не е така. Затова въпросът в момента стои пред Конституционния съд, от който се очаква решение. “Чакаме решението твърде дълго, а казусът не е много сложен от правна гледна точка”, коментира Демерджиев.

Министърът каза, че разполага с над 20 сигнала за нарушения на прокуратурата във време, когато Иван Гешев е бил в специализираната прокуратура или главен прокурор. Също така има директни сигнали срещу главния прокурор за действия или бездействия, които са свързани с деяния, които могат да се третират като престъпления.

“Става дума за влияние върху хода на наказателни производства, унищожаване на документи, свързани с наказателни производства, такива са сигналите. Подчертавам не са проверени от нас и не мога да ги потвърдя, но работим по тях, за да проверим достоверността им,” каза той. Министърът добави, че ще сподели публично сигналите когато приключат проверките по тях, което ще се случи в рамките на седмица до 10 дни.

“Ще остана министър на правосъдието ако политическите партии преценят, че аз съм човекът, който може да реализира такива реформи”, каза Демерджиев. Според него човекът на тази позиция не бива да е политически обвързан и трябва да бди над закона.

Демерджиев коментира и наболялата тема за насилието над жени, като заяви, че министерството е сезирано по тази тема. “Работим по темата, за да предложим законодателни изменения. Има дефицит в законодателството, но по този въпрос работим вече и ще предложим в кратки срокове разрешения”.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024