Бившият правосъден министър Иван Демерджиев изненадващо отрече новината, че е назначен за заместник на Бойко Рашков в МВР. 

В писмо до медиите, разпространено от bTV, Демерджиев твърди, че при публикуването на съобщението за "заповед" на Кирил Петков за неговото назначение, той все още не е дал съгласието си да се включи в екипа на Рашков. 

Той не отрича, че е водил разговори с "представители на Министерски съвет" в последните месеци, но е изразявал "и своите съображения и обструкции относно моето място в МВР"

"Към 22 март 2022 г. (денят, в който правителствената пресслужба обяви назначението му за зам.-министър), тези съображения и обструкции не бяха отпаднали и не бях получил яснота по важни за мен въпроси, касаещи ролята, която се очаква да поема", се казва в писмото му. 

От него не става ясно защо той не е разкрил този факт още преди девет дни, когато предполагаемото назначение беше обявено. Демерджиев посочва само, че е продължил да води комуникация с правителството през последната седмица. 

"Диалогът между мен и изпълнителната власт продължи и в изминалите дни. Днес твърдо вярвам, че позицията, от която мога да направя решителни нови стъпки в борбата с корупцията и за утвърждаване на върховенството на правото, не е на длъжността заместник-министър на вътрешните работи", казва той. 

Иван Демерджиев посочва, че е готов да помогне на всеки "тръгнал срещу беззаконието и неправдата" и е решен да помага за провеждане на "истинска съдебна реформа със средствата, с които разполага". 

"Готов съм да помагам на всеки, който има истинско желание да води тази борба, ако има нужда от моята експертиза", казва още той в позицията си. 

Иван Демерджиев посочва, че "дълбоко уважава министър Бойко Рашков и вярва, че той прави всичко по силите си да се пребори чрез капацитета на МВР с порочните явления от последните години". 

Той обаче "не вярва, че предложената позиция ще му позволи да изпълни основното си желание - да помогне за реална промяна в България". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"