Иван Демерджиев се завръща в служебния кабинет - този път начело на МВР

Юристът от Пловдив Иван Демерджиев е новият служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи - позиция, която през 2021 г. се заемаше от Бойко Рашков в служебния кабинет на Стефан Янев.

Демерджиев също участваше във второто "издание" на служебното правителство между септември и декември 2021 г., но като министър на правосъдието на мястото на проф. Янаки Стоилов (няколко месеца по-рано той беше и заместник на Стоилов).

В този период Демерджиев не просто продължи започналата инициатива на Министерството на правосъдието за искане за отстраняване на Иван Гешев като главен прокурор, но обяви, че събира нови сигнали срещу него.

В крайна сметка Висшият съдебен съвет отказа да прекрати мандата на Гешев, след като беше сезиран и от правосъдния министър Надежда Йорданова през 2022 г.

През ноември 2021 г. Демерджиев разкри, че е бил заплашван от съсобственика на охранителната фирма "Делта гард" Димитър Спасов (Митко Каратиста), още докато е бил действащ адвокат и преди да влезе в изпълнителната власт.

Демерджиев е подал жалба в МВР и е давал показания пред прокуратурата, но се оказа, че почти 2 г. по-късно няма никакво развитие по случая.

Инцидентът се е случил, докато той е представлявал свой клиент от Германия по спор за фотоволтаичен парк. "Делта гард" са влезли в имота на клиента му със сила, без да може да бъдат извадени оттам. Когато Демерджиев е повдигнал въпроса пред Спасов, той му казал, че "ако се прави на интересен, някой може да пусне един сигнал в Специализираната прокуратура" срещу него и е намекнал, че участието му в протестите срещу Иван Гешев може да доведе до опасни последствия.

За кратко Иван Демерджиев беше спряган за евентуален член на екипа на Бойко Рашков в МВР в кабинета на Кирил Петков. В края на март 2022 г. пресслужбата на Министерски съвет съобщи, че Демерджиев дори е бил назначен за зам.-министър в МВР.

Самият той обаче отказа позицията, като обяви, че е имал "съображения и обструкции", които са останали без отговор. Тогава Демерджиев посочваше, че "дълбоко уважава министър Бойко Рашков и вярва, че той прави всичко по силите си да се пребори чрез капацитета на МВР с порочните явления от последните години". Той обаче "не вярва, че предложената позиция ще му позволи да изпълни основното си желание - да помогне за реална промяна в България".

Четири месеца по-късно Иван Демерджиев все пак ще влезе в управлението на МВР - но на мястото на Рашков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024