Юристът от Пловдив Иван Демерджиев е новият служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи - позиция, която през 2021 г. се заемаше от Бойко Рашков в служебния кабинет на Стефан Янев.

Демерджиев също участваше във второто "издание" на служебното правителство между септември и декември 2021 г., но като министър на правосъдието на мястото на проф. Янаки Стоилов (няколко месеца по-рано той беше и заместник на Стоилов).

В този период Демерджиев не просто продължи започналата инициатива на Министерството на правосъдието за искане за отстраняване на Иван Гешев като главен прокурор, но обяви, че събира нови сигнали срещу него.

В крайна сметка Висшият съдебен съвет отказа да прекрати мандата на Гешев, след като беше сезиран и от правосъдния министър Надежда Йорданова през 2022 г.

През ноември 2021 г. Демерджиев разкри, че е бил заплашван от съсобственика на охранителната фирма "Делта гард" Димитър Спасов (Митко Каратиста), още докато е бил действащ адвокат и преди да влезе в изпълнителната власт.

Демерджиев е подал жалба в МВР и е давал показания пред прокуратурата, но се оказа, че почти 2 г. по-късно няма никакво развитие по случая.

Инцидентът се е случил, докато той е представлявал свой клиент от Германия по спор за фотоволтаичен парк. "Делта гард" са влезли в имота на клиента му със сила, без да може да бъдат извадени оттам. Когато Демерджиев е повдигнал въпроса пред Спасов, той му казал, че "ако се прави на интересен, някой може да пусне един сигнал в Специализираната прокуратура" срещу него и е намекнал, че участието му в протестите срещу Иван Гешев може да доведе до опасни последствия.

За кратко Иван Демерджиев беше спряган за евентуален член на екипа на Бойко Рашков в МВР в кабинета на Кирил Петков. В края на март 2022 г. пресслужбата на Министерски съвет съобщи, че Демерджиев дори е бил назначен за зам.-министър в МВР.

Самият той обаче отказа позицията, като обяви, че е имал "съображения и обструкции", които са останали без отговор. Тогава Демерджиев посочваше, че "дълбоко уважава министър Бойко Рашков и вярва, че той прави всичко по силите си да се пребори чрез капацитета на МВР с порочните явления от последните години". Той обаче "не вярва, че предложената позиция ще му позволи да изпълни основното си желание - да помогне за реална промяна в България".

Четири месеца по-късно Иван Демерджиев все пак ще влезе в управлението на МВР - но на мястото на Рашков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца