Снимка: © Булевард България

Главният прокурор Иван Гешев се включи в мълчалив протест на прокурорите пред Съдебната палата заради готвеното закриване на специализираните съдилища и прокуратури. 

Обвинители, облечени в червените си тоги, излязоха на символични протести и в още няколко областни града в страната. 

 "Аз съм тук не като главен прокурор, а като прокурор и магистрат, за да подкрепя колегите си, които са тук, за да демонстрират, че искат да защитават интересите на българските граждани и обществото. Аз съм само по тази причина тук. Пожелавам на всички българи светли празници, повече любов, смирение", каза Гешев, цитиран от "Лекс". 

Говорителката на главния прокурор Сийка Митева обвини мнозинството в Народното събрание, че "чрез лобистки законодателства се опитват да се унищожат едни работещи структури, които разследват най-тежките престъпления – организирана престъпност, корупция по високите етажи на властта, тероризъм и шпионство".

По-рано беше публикувана позиция на специализираните прокурори, в която се казва, че "не искаме да вярваме, но допускаме, че целта (на законовите промени) е отнемането на функционалния ни имунитет". 

"Защо се забравиха мотивите на законодателя, наложили създаването на специализирани структури през 2011 г. и поетият ангажимент за създаване на независима и ефикасна съдебна система? Достатъчно дълъг период от време ли са 9 години, че да се направи кардинален извод за ефикасността на „спецправосъдието“? Дали желанието на политиците за закриване на специализираните органи на съдебна власт не се дължи именно на резултатите от нашата работа?", се казва в позицията. 

Преди ден от Камарата на следователите обявиха, че от тях ще се облагодетелстват известни обвиняеми и подсъдими като Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови. 

Предложението за закриване на специализираните съдилища беше одобрено на първо четене от Правната комисия по предложение на "Демократична България" в сряда. Подкрепа за ДБ дадоха „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри, вън!“ и БСП.

„Против“ бяха двама депутати от ДПС, с мотив, че няма време за такава промяна в „краткия живот“ на 45-ото Народно събрание. Депутатите на ГЕРБ гласуваха "въздържал се", а по време на обсъждането на законопроекта, казаха, че са против промените.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина