Иван Иванов, КЕВР: Не мисля, че руските доставки на газ ще бъдат възстановени, ЕС ще е енергийно независим до 2 г. Снимка: © Getty Images

КЕВР планира да обяви новата цена на природния газ около 12 август, след като провери заявката на "Булгаргаз".

Новият председател на комисията Иван Иванов отсега предупреди, че поисканото драстично поскъпване от около 60% на месечна база (или малко под 300 лв. за мегаватчас) няма да може да се промени съществено от КЕВР.

Той обърна внимание, че засега това няма да се отрази пряко върху цените на тока и парното, които вече бяха определени за година напред на 1 юли, но не изключи да се наложи междинна корекция през зимата.

"Сериозни промени в цените на природния газ може да доведат до преразглеждане от 1 януари. Считаме обаче, че мерките, които се надяваме да предприемем, както и едно евентуално успокояване на международните цени на природния газ няма да наложат корекция на цената на топлинната енергия. В момента обаче има много сериозна разлика между прогнозната годишна пазарна цена, определена от КЕВР на 120 лв./мегаватчас за природен газ, и тази, която се предлага в "Булгаргаз", която е малко под 300 лв.", каза той.

Иван Иванов призова да се търсят бързи решения за сключване на дългосрочни споразумения за доставка - "в противен случай всеки месец ще се търси къде да се разтовари танкер с втечнен природен газ, има ли слот, има ли резервиран капацитет. "Булгаргаз" ще трябва да изкупува слотове и капацитет на по-висока цена с печалба за този, който ги продава".

В същото време той заяви, че не смята, че доставките на руски природен газ може да бъдат възстановени за България.

"Считам, че ЕС - чийто член е България - е в съвсем друга посока. След 2 години енергийната карта в Европа ще е коренно различна. Европа наистина ще постигне своята енергийна независимост. Ще се мине през трудна зима, която предстои за цяла Европа - и за бизнеса, и за потребителите, но ще се достигне до тази цел", каза той.

Вторият начин, по който цените може да намалеят, е "максимално бързото въвеждане в експлоатация на интерконектора Комотини - Стара Загора".

КЕВР обмисля и да предложи промени в законодателството, така че да се гарантира, че "Булгаргаз" ще доставя приоритетно на регулирания пазар - т.е. газоразпределителните дружества и топлофикациите.

Иванов обяви за "заблуда на общественото мнение" по-ранните твърдения на Лена Бориславова, че България може да получава природен газ с пъти по-ниска цена през LNG-танкери.

Без да разкрива конкретната стойност, на която "Булгаргаз" купува втечнения природен газ, той заяви, че цената е по-висока от тази по дългосорчните договори (в момента се изпълнява само този от Азербайджан).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024