"Трябва да се противодейства на руската хибридна агресия срещу България" - това каза бившият премиер Иван Костов по време на гостуването си в предаването "На фокус" по Нова телевизия.

"Мисля, че дълго време се колебаеше правителството. И сега има политици, за които членството в НАТО и Европейския съюз е компромис. Например госпожа Корнелия Нинова. Вероятно не само тя," коментира настоящата ситуация той. "Не искам да кажа, че ние сме някакъв специален обект за атаки на Русия. Тя се отнася еднакво агресивно към всички страни члени на НАТО."

В този контекст водещата на предаването, Лора Крумова, спомена, че днес руският посланик у нас се извини на премиера Кирил Петков по време на среща в Министерски съвет:

"За какво? Че ни нагруби като крепостни селяни? Че сме подлоги? Това ли е извинението? Аз не говоря за това. Говоря за това, че Русия воюва хибридно и агресивно срещу всички страни-членки на НАТО. Аз това съм го наблюдавал, знам го добре."

На въпрос дали министър-председателят може да има доверие на службите в България, той отговори:

"Аз мисля, че не може да има. Тези служби не са достоверни. Най-малко заради това. Аз чакам да видя първите действия на министъра на отбраната - ще се държи ли като Янев или ще се държи като истински министър на отбраната? Защото ако те не се държат както трябва, ако не заемат ясна и категорична позиция, утре ще станат черни на българското общество."

"Аз чакам от господин Заков да видя къде стои. Не виждам това. Вероятно е компетентен, но къде ще застане, къде му е смелостта. Каква позиция ще заеме и как ще я защити пред българското общество. Това е същественото. Защото вижте - ако Русия загуби една дълга, продължителна война, изтощителна война - вижда се как се срива всичко в нейните икономически активи, вижда се какво идва, идва нещо наистина много лошо за този народ.

Ако това се случи и всички българи изведнъж се обърнат на страната-победителка и българските политици ги последват, няма ли да са обикновени поплювковци?

Няма ли да са тези, които тичат зад хората, а не пред хората? За това става въпрос, не да се чака. Не да се види къде отиват хората или какви са резултатите, че да се присламчим и ние към успелия. Въпросът е да бъдеш лидер, да бъдеш силен."

Костов даде пример с конфликта в Косово и реакцията на неговото правителство тогава: "Ако бяхме следвали общественото мнение, ако бяхме чакали да видим какъв е резултатът, все още нямаше да бъдем членове на НАТО и на ЕС."

"Всеки успех във войната на Путин срещу Украйна, всеки превзет град всъщност, нанася голяма щета на руския народ," коментира бившият премиер. 

"Всяко нещо, което той ще обяви за победа, всъщност е поражение на Русия. Особено ако тръгнат да нападат Киев - Киев е майката на руските градове. Как можеш да нападнеш майката на градовете си? Нека посланик Митрофанова съобщи на своето правителство, че това ще бъде нечуван потрес. Как ще се вмести това в представите на руския народ?"

Костов вярва, че войната има изцяло негативен ефект върху позицията на Русия на световната карта:

"Достатъчно опасен. Аз споделям мнението на тези, които казват, че Путин всъщност елиминира гравитацията на Русия като световна сила. Лишава я от това, с което тя е алтернатива - като консервативна, православна сила. Православието го разстреляха в тази война. По този наичн той е най-опасен за самата Русия. Когато се лиши Русия от всички тези културни и прочие неща, които притежава, какво остава от нея - една озъбена военна сила. Да, тя ще ни плаши и ще ни праща в ужас, но никога няма да ни привлича, да ни примамва към себе си."

Бившият премиер адмирира и санкциите, с които реагира на руската агресия в Украйна Европейския съюз и НАТО:

"Санкциите са неочаквана, много силна и бърза реакция на ЕС и НАТО. Само преди седмица аз се възмущавах, че Европа не реагира. Европа и Запада е като една река, която се разделя на много ръкави в една спокойна, равна местност, но която се е устремила в улея на войната с все по-нарастваща сила. Този ефект той, според мен, не го е очаквал."

Относно претенциите на украинския президент Володимир Зеленски, че НАТО трябва да затвори въздушното пространство над атакуваната страна, той коментира: 

"Няма как да подсигури небето на Украйна, според мен. Без да се рискува наистина да се влезе във война с Русия. Какво означава да се затвори небето - НАТО трябва да го покрие като противовъздушна отбрана, тоест трябва да атакува самолетите, които летят там и това би било наистина много лошо."

Костов не изключи войната да надскочи пределите на Украйна:

"Голям е рискът, никак не трябва да се пренебрегва. Но още нещо, според мен, стана и много украински анализатори го казват - тази война, освен всичко останало, е и консолидирала украинското общество на анти-руска основа.

Сега задачата на Путин е вместо да ги денацифицира, да ги деукраинизира - да считат, че не са украинци. Коя армия може да направи това? Кой може да влияе на тези убеждения за собствената идентичност на хората. Никой не може."

"Моята прогноза съвпада с това, което казват във Великобритания - те наистина са водели много успешни и неуспешни войни. Нека аз да добавя и това, което казвам от себе си - шансът и възможността армията на Русия да завладее цяла Украйна е много малък.

Почти не виждам как може да се случи. Ако това е така, тогава прогнозата, че тази война ще продължи много дълго време, се оказва вярна, защото армията, която ще остане на територията на Украйна, украинска армия и украински съпротивителни сили, те няма да спрат да бранят родината си. И по този начин ние ще сме свидетели на един конфликт, чийто жертви и страдания ще придобият мащаби на бедствия. Това е ужасяващо.

Той сподели мнението си и за руското завладяване на ядрените мощности в Украйна:

"Няма какво да направят на ядрените електроцентрали руснаците, ако не искат сами да се изтрепят. Копчетата са и от двете страни." 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"