Да обличаш Бийонсе и Дуа Липа в разгара на война. Кой е дизайнерът Иван Фролов? Снимка: © Getty Images

Ако видите бродираната с кристали и злато розова рокля на Бийонсе, която тя облече на концерта си в Дубай - първият ѝ след 4 години извън сцената, едва ли бихте предположили, че тоалетът е създаден в разгара на война, а цялата му изработка се е случвала под съпровода на сирени за въздушна тревога и периодични прекъсвания на тока. Случаят обаче е точно такъв, защото американската мегазвезда носи рокля на украинския дизайнер Иван Фролов.

Иван е творчески директор на марката за дамско облекло Frolov, която основава през 2015 г. Той и екипът му са експерти в конструирането на корсети, сутиени и вечерни рокли. Само за няколко години брандът му успява да се превърне в символ на украинската мода и започва да облича големи имена, включително първата дама Олена Зеленска. В чужбина привлича вниманието на знаменитости като Дуа Липа и Гуен Стефани.

На 24 февруари 2022 г. Иван се събужда от експлозии, прелитащи над главите му изтребители и съобщения от разтревожени приятели. И всичко се променя.

В първите дни на руската инвазия в Украйна модата била далеч от съзнанието му. Той успява да отведе майка си на безопасно място, след което се връща в Киев, където с екипа му решават да дарят част от шевните си машини за изработване на бронежилетки за украинската армия.

"Шиехме униформи за войници, които се нуждаеха от специални размери, като например за много високи момчета. Въпреки че нашите шевни машини са подходящи за изработване на корсети и вечерни рокли, ние се справихме по най-добрия начин", разказва той пред BBC.

Иван получава специално разрешително от Министерството на културата на Украйна, с което може да напусне страната. Той обаче решава да остане в Киев и да продължи да твори.

,,Беше голямо предизвикателство да разбера, че мога да продължа да работя, занимавайки се с нещо подобно, което най-често е свързвано с празнуване", спомня си дизайнерът.

Работният процес е изключително непредвидим. В украинската столица често има прекъсвания на електричеството заради руските атаки срещу електроцентрали. Редовно се чуват и сирените за въздушно нападение, от които "не знаеш какво ще се случи след това", обяснява Иван.

Наскоро той и екипът му изпълняват поръчка за тоалети за музикален клип на Сам Смит, когато изведнъж спира токът. Вместо да анулират поръчката обаче, те решават да свършват всичко на ръка.

,,Имахме много кратък срок, защото трябваше да изпратим тоалетите до Полша с влак. Нашите майстори на бродерия залепиха с тиксо телефоните си върху лампите и използваха светлината от фенерчетата, за да бродират с конец и игла. След това разбрах, че няма задача, която да е непосилна за украинския народ", разказва Иван.

Войната обаче затруднява транспортирането на готовите тоалети - отнема над 17 часа време, за да може поръчките изобщо да напуснат страната.

,,За разлика от преди, когато изпращахме дрехите с полет направо от Киев, сега всяка пратка трябва да бъде отнесена от член на екипа с влак до Полша, преди да отлети на друго място", обяснява дизайнерът.

Усилената работа обаче има резултат. Сред клиентите на Иван са знаменитости като Дуа Липа, Дожа Кет и Рита Ора. През януари той получава и покана да проектира един от тоалетите на Бийонсе за концерта ѝ в Дубай.

Тоалетът на Бионсе от концерта ѝ в Дубай е дело на украинския дизайнер Иван Фролов

,,В днешно време имаме само тъжни новини. Когато се случи нещо такова, това ни помага да вярваме, че всичко ще става по-добре", казва собственикът на модния бранд.

Решението на Бийонсе да облече украинска марка на такова "важно представление" означава много за Иван - въпреки че в момента той иска други негови мечти да се сбъднат.

,,Винаги съм си мечтал да обличам Бийонсе. Но в момента имам само една мечта и тя е победата на Украйна", посочва дизайнерът.

Украинска седмица на модата, но в Лондон

Иван е един от дизайнерите, които представиха новите си есенни колекции в рамките на Украинската седмица на модата, която тази година трябваше да бъде преместена в Лондон заради войната.

За него обаче това е още една възможност, с която може да се "продължи разговорът" за това, което се случва в родината му. Иван вярва, че един ден модното шоу ще се завърне отново в Киев.

,,Искам то да бъде в красивата Украйна - независима и свободна, както беше преди", споделя дизайнерът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024