Снимка: © bTV

„В България това да не вярваш на никого, се превръща в синоним на това да си свободен. Тоталното недоверие обаче прави човек безсилен. Разделянето на ваксинирани и неваксинирани е опасно, защото показва, че имаш недоверие в хората, които мислят по друг начин“. Това заяви политологът Иван Кръстев в предаването „120 минути“ по bTV.

Според него България е последна по ваксинация в ЕС и първа по смъртност, защото предизборните кампании през 2021 г. са вплели в себе си имунизационната кампания.

„Всеки се опитваше да обясни как другият е виновен. Ваксинационната кампания стана част от политическата. Телевизиите също имат роля. Те си мислят, че трябва да се чуят различни гледни точки, но когато от едната страна е 92% от медицинската общност, а от другата – 8%, това не е правилно“.

„Ясно е, че има легитимни въпроси, свързани със страничните ефекти от препаратите, но почти цялото научно общество постигна консенсус, че човек е предпазен. Рискът да умреш като неваксиниран е в пъти по-голям от това да умреш ваксиниран“, каза политологът.

Иван Кръстев е завършил философия в Софийския университет и е председател на УС на Центъра за либерални стратегии в София. Изследовател е в Института по хуманитарни и социални науки във Виена. Основател е и член на Европейския съвет за външна политика, член на борда на Фондация „Ерсте“. 

Бил е изпълнителен директор на Международната комисия за Балканите и главен редактор на българското издание на списание „Foreign Policy“ (2005 – 2011). Класиран е на 85-о в класацията на Foreign Policy на стоте най-влиятелни интелектуалци в света през 2008 г. Автор е на десетки книги, преведени на над 20 езика, включително „Светлината, която угасна“.

Той коментира темата с коронавируса, като отбеляза, че българите сме шампиони по неваксиниране и мислим, че в другите страни са „идиоти“. „Хората са прави – живеем в общество, в което губим част от свободата си. В България това да не вярваме на никого, се превръща в синоним на това сме свободни“.

Според него, за решаване на здравната криза, е важно следващият парламент да състави кабинет. „Несъставянето на правителство след следващите избори е колективно самоубийство на българската политическа система“, заяви Кръстев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция