Иван Кръстев: В България недоверието е синоним на свобода Снимка: © bTV

„В България това да не вярваш на никого, се превръща в синоним на това да си свободен. Тоталното недоверие обаче прави човек безсилен. Разделянето на ваксинирани и неваксинирани е опасно, защото показва, че имаш недоверие в хората, които мислят по друг начин“. Това заяви политологът Иван Кръстев в предаването „120 минути“ по bTV.

Според него България е последна по ваксинация в ЕС и първа по смъртност, защото предизборните кампании през 2021 г. са вплели в себе си имунизационната кампания.

„Всеки се опитваше да обясни как другият е виновен. Ваксинационната кампания стана част от политическата. Телевизиите също имат роля. Те си мислят, че трябва да се чуят различни гледни точки, но когато от едната страна е 92% от медицинската общност, а от другата – 8%, това не е правилно“.

„Ясно е, че има легитимни въпроси, свързани със страничните ефекти от препаратите, но почти цялото научно общество постигна консенсус, че човек е предпазен. Рискът да умреш като неваксиниран е в пъти по-голям от това да умреш ваксиниран“, каза политологът.

Иван Кръстев е завършил философия в Софийския университет и е председател на УС на Центъра за либерални стратегии в София. Изследовател е в Института по хуманитарни и социални науки във Виена. Основател е и член на Европейския съвет за външна политика, член на борда на Фондация „Ерсте“.

Бил е изпълнителен директор на Международната комисия за Балканите и главен редактор на българското издание на списание „Foreign Policy“ (2005 – 2011). Класиран е на 85-о в класацията на Foreign Policy на стоте най-влиятелни интелектуалци в света през 2008 г. Автор е на десетки книги, преведени на над 20 езика, включително „Светлината, която угасна“.

Той коментира темата с коронавируса, като отбеляза, че българите сме шампиони по неваксиниране и мислим, че в другите страни са „идиоти“. „Хората са прави – живеем в общество, в което губим част от свободата си. В България това да не вярваме на никого, се превръща в синоним на това сме свободни“.

Според него, за решаване на здравната криза, е важно следващият парламент да състави кабинет. „Несъставянето на правителство след следващите избори е колективно самоубийство на българската политическа система“, заяви Кръстев.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024