Иван Кръстев: В България недоверието е синоним на свобода Снимка: © bTV

„В България това да не вярваш на никого, се превръща в синоним на това да си свободен. Тоталното недоверие обаче прави човек безсилен. Разделянето на ваксинирани и неваксинирани е опасно, защото показва, че имаш недоверие в хората, които мислят по друг начин“. Това заяви политологът Иван Кръстев в предаването „120 минути“ по bTV.

Според него България е последна по ваксинация в ЕС и първа по смъртност, защото предизборните кампании през 2021 г. са вплели в себе си имунизационната кампания.

„Всеки се опитваше да обясни как другият е виновен. Ваксинационната кампания стана част от политическата. Телевизиите също имат роля. Те си мислят, че трябва да се чуят различни гледни точки, но когато от едната страна е 92% от медицинската общност, а от другата – 8%, това не е правилно“.

„Ясно е, че има легитимни въпроси, свързани със страничните ефекти от препаратите, но почти цялото научно общество постигна консенсус, че човек е предпазен. Рискът да умреш като неваксиниран е в пъти по-голям от това да умреш ваксиниран“, каза политологът.

Иван Кръстев е завършил философия в Софийския университет и е председател на УС на Центъра за либерални стратегии в София. Изследовател е в Института по хуманитарни и социални науки във Виена. Основател е и член на Европейския съвет за външна политика, член на борда на Фондация „Ерсте“.

Бил е изпълнителен директор на Международната комисия за Балканите и главен редактор на българското издание на списание „Foreign Policy“ (2005 – 2011). Класиран е на 85-о в класацията на Foreign Policy на стоте най-влиятелни интелектуалци в света през 2008 г. Автор е на десетки книги, преведени на над 20 езика, включително „Светлината, която угасна“.

Той коментира темата с коронавируса, като отбеляза, че българите сме шампиони по неваксиниране и мислим, че в другите страни са „идиоти“. „Хората са прави – живеем в общество, в което губим част от свободата си. В България това да не вярваме на никого, се превръща в синоним на това сме свободни“.

Според него, за решаване на здравната криза, е важно следващият парламент да състави кабинет. „Несъставянето на правителство след следващите избори е колективно самоубийство на българската политическа система“, заяви Кръстев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024