Снимка: © БНТ

На 9 май собственикът на „Уолтопия“ Ивайло Пенчев Падна самолет на Ивайло Пенчев, той е откаран в "Пирогов" „Скай лидер 600“ на летище „Лесново“, но сега чувства, че живее втори живот. След претърпяната операция в „Пирогов“ бизнесменът даде интервю пред bTV, в което сподели, че причината за инцидента е била проблем в горивната система.

„Чудо на чудесата. Бях полужив, а една седмица по-късно вече се разхождам на двора“, съобщи добрите новини Пенчев.

„Не съм изпадал в безсъзнание. Помня цялото нещо, не съм забравил и секунда от него. Малко след излитането двигателят започна да заглъхва и да прави вибрации. Това не е пръв отказ на двигател в практиката ми. Веднага започнах да формирам хипотези. Стана ми ясно, че има проблеми в горивната система, защото вътре в кабината замириса на гориво. Стана ясно, че горивото не ми достига – каква е причината, това е друг въпрос“, сподели бизнесменът.

Изпълнителният директор на „Уолтопия“ падна от 5 метра височина, но след инцидента линейка дойде от Елин Пелин и бързо го транспортира в „Пирогов“. Той има еполитравма - тоест се намираше в кризисно състояние, при което човек развива множество травматични наранявания, настъпили едновременно в няколко части на тялото, подложен на въздействието на травматични агенти.

„Аз имах само една опция – да се върна до летището и да направя аварийно кацане там. Преди инцидента аз напълних самолета и имах 80 литра гориво на борда. Ако бях направил аварийно кацане извън летището и самолетът се бе подпалил, нямаше кой да ме изгаси и да ме извади отвътре. За мен най-важно беше да успея да долетя до пистата“, каза Пенчев.

„Късмет, но изобщо не се изплаших. През цялото време се чувствах спокоен и под контрол. Целият самолет се тресеше и двигателят щеше да изгасне. Но аз долетях напречно на пистата, нямах време да се вкарам в полосата. Точно в последния момент, в който го направих, да си призная, изненадващо дясното крило задра, носът се прасна в земята“, припомни си бизнесменът.

Той има голям опит с летенето, като го прави вече повече от 20 години. Някои твърдят, че е възможно да е подценил гръбния вятър и затова се е стигнало до катастрофата.

„Не, това кой го казва? Аз кацнах с два нота гръбен вятър – това не е нищо. Ако бях тръгнал да захождам от другата страна на пистата, аз нямаше никога да я достигна и щях да се разбия. Нямаше по-кратък път до пистата от този, който аз избрах. Голям късметлия съм“, каза той.

Признава, че може и да не лети със самолет в бъдеще.

„Едно от нещата, които ме правят най-щастлив, е летенето. Преди това беше катеренето, но когато се роди първият ми син, спрях с рисковите катерения заради чувство за отговорност. Сега синовете ми и жена ми искат да спра с летенето. Ако не се успокоят и не ги убедя, че летенето не е по-опасно от каране на мотор или на велосипед по улиците, ще спра да летя“, каза бизнесменът.

Той благодари и на над 200 души, които са дарили кръв, за да може лечението му да премине успешно.

„Тази случка е поредната в моя живот, която ме смирява и ме кара да се чувствам благодарен. Над 200 души са дарили кръв. Имам усещането, че живея втори живот. 9 май ми е вторият рожден ден. Сега ще празнувам два рождени дни – на 10 март и на 9 май“, каза Пенчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов