Снимка: © БНТ

На 9 май собственикът на „Уолтопия“ Ивайло Пенчев Падна самолет на Ивайло Пенчев, той е откаран в "Пирогов" „Скай лидер 600“ на летище „Лесново“, но сега чувства, че живее втори живот. След претърпяната операция в „Пирогов“ бизнесменът даде интервю пред bTV, в което сподели, че причината за инцидента е била проблем в горивната система.

„Чудо на чудесата. Бях полужив, а една седмица по-късно вече се разхождам на двора“, съобщи добрите новини Пенчев.

„Не съм изпадал в безсъзнание. Помня цялото нещо, не съм забравил и секунда от него. Малко след излитането двигателят започна да заглъхва и да прави вибрации. Това не е пръв отказ на двигател в практиката ми. Веднага започнах да формирам хипотези. Стана ми ясно, че има проблеми в горивната система, защото вътре в кабината замириса на гориво. Стана ясно, че горивото не ми достига – каква е причината, това е друг въпрос“, сподели бизнесменът.

Изпълнителният директор на „Уолтопия“ падна от 5 метра височина, но след инцидента линейка дойде от Елин Пелин и бързо го транспортира в „Пирогов“. Той има еполитравма - тоест се намираше в кризисно състояние, при което човек развива множество травматични наранявания, настъпили едновременно в няколко части на тялото, подложен на въздействието на травматични агенти.

„Аз имах само една опция – да се върна до летището и да направя аварийно кацане там. Преди инцидента аз напълних самолета и имах 80 литра гориво на борда. Ако бях направил аварийно кацане извън летището и самолетът се бе подпалил, нямаше кой да ме изгаси и да ме извади отвътре. За мен най-важно беше да успея да долетя до пистата“, каза Пенчев.

„Късмет, но изобщо не се изплаших. През цялото време се чувствах спокоен и под контрол. Целият самолет се тресеше и двигателят щеше да изгасне. Но аз долетях напречно на пистата, нямах време да се вкарам в полосата. Точно в последния момент, в който го направих, да си призная, изненадващо дясното крило задра, носът се прасна в земята“, припомни си бизнесменът.

Той има голям опит с летенето, като го прави вече повече от 20 години. Някои твърдят, че е възможно да е подценил гръбния вятър и затова се е стигнало до катастрофата.

„Не, това кой го казва? Аз кацнах с два нота гръбен вятър – това не е нищо. Ако бях тръгнал да захождам от другата страна на пистата, аз нямаше никога да я достигна и щях да се разбия. Нямаше по-кратък път до пистата от този, който аз избрах. Голям късметлия съм“, каза той.

Признава, че може и да не лети със самолет в бъдеще.

„Едно от нещата, които ме правят най-щастлив, е летенето. Преди това беше катеренето, но когато се роди първият ми син, спрях с рисковите катерения заради чувство за отговорност. Сега синовете ми и жена ми искат да спра с летенето. Ако не се успокоят и не ги убедя, че летенето не е по-опасно от каране на мотор или на велосипед по улиците, ще спра да летя“, каза бизнесменът.

Той благодари и на над 200 души, които са дарили кръв, за да може лечението му да премине успешно.

„Тази случка е поредната в моя живот, която ме смирява и ме кара да се чувствам благодарен. Над 200 души са дарили кръв. Имам усещането, че живея втори живот. 9 май ми е вторият рожден ден. Сега ще празнувам два рождени дни – на 10 март и на 9 май“, каза Пенчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2