Собственикът на "Икономедиа" Иво Прокопиев обяви, че ще заведе дела за клевета срещу депутатите от ДПС Мустафа Карадaйъ, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Станислав Анастасов.

"Срамно е народни представители да се крият зад депутатския си имунитет и да използват парламентарната трибуна и достъпа до националните медии за разпространяването на клевети и очевидни лъжи", заявява собственикът на медиите "Дневник" и "Капитал". Той призовава Карадайъ, Цонев, Хамид и Анастасов да се откажат от имунитета си и се да опитат да докажат в съда "абсурдните си твърдения".

От ДПС редовно атакуват Прокопиев, когато стане дума за корупционните действия на Делян Пеевски и санкциите му по американския закон "Магнитски". Името му беше споменато за пореден път от представители на партията по време на заседанието на Народното събрание в петък, когато Йордан Цонев попита премиера Кирил Петков дали Иво Прокопиев присъства в списъка му с имена на корупционери, предаден в прокуратурата.

"Като влезеш в Google, има много разследвания за него като медиен монополист и енергиен бизнес, и участник в приватизацията. Ако това ви се струва като фиксация - не е, защото нашите избиратели се интересуват от тази тема", каза Цонев.

"Не разбирам подхода на ДПС и намирам за абсолютно недопустимо една партия, която има претенциите да е социална и либерална, да игнорира интересите на своите избиратели и да се противопоставя по такъв директен начин на желанието на цялото общество за законност и справедливост", пише още Иво Прокопиев.

Съиздателят на "Дневник" и "Капитал" припомня, че за подобни твърдения вече е осъдил вестниците "Уикенд", "Всеки ден", "Телеграф" (два пъти), бившия телевизионен водещ и бивш евродепутат Николай Бареков (три пъти), както и сайта му bnews, издателя на "ПИК" Недялко Недялков заедно със сайта му, както и бившия председател на Комисията за финансов надзор и бивш изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.

На брифинг в кулоарите на парламента четиримата депутати от ДПС коментираха темата, като повториха многократно изказвани от движението тези, че издателят "владее съдебната система" - след като спецпрокуратурата не е протестирала оправдаването му от съда по делото "ЕВН".

"Още не сме получили отговор защо не се обжалват делата на Прокопиев. Той може да осъди всеки в своята съдебна система", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Хамид Хамид сравни намерението на Прокопиев с "тежките репресии", на които ДПС е подлагано още при създаването си, и го нарече "прийом на комунистическия режим - да съдиш някого, за да му запушиш устата". Той дори нарече управляващите "лакеи на олигарха Прокопиев" и ги обвини в опити за отклоняване на публичното внимание.


ДПС поиска прокуратурата да разследва Надежда Йорданова заради обвиненията за "златните паспорти"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици