Разделението в парламента заради избора на нов гуверньор на БНБ продължава да се задълбочава, след като от ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят нито един от двамата кандидати, а от БСП очертаха съвсем различен профил на предпочитана номинация. 

Зам.-председателят на БСП Ирена Атанасова обяви пред БНТ, че левицата още не е взела окончателно решение седмица след изслушванията на Андрей Гюров и Любомир Каримански. 

"Нашата позиция е, че е добре гуверньорът на БНБ да бъде човек от кариерата, солиден банкер, признат и в ЕЦБ, и в Европа. Смятаме, че в тази ситуация да се проявава разум. Трябва сериозно да внимаваме, защото това е сериозен пост", каза депутатът от БСП. 

Андрей Гюров е професор по финанси в Американския университет, работил е като директор на отдел "Кредитен риск" в австрийската Volksbank до 2008 г. Колкото до Любомир Каримански - той е ръководил две банки в миналото, но професионализмът му беше поставен под въпрос, след като BIRD го обвърза лично със съмнения за измамна схема от 2015 г. 

Атанасова нарече "неприятен, но не фатален" сценария, при който опозиционните гласове ще бъдат решаващи за избора на нов управител на БНБ. 

Най-голямата опозиционна група в 47 НС ГЕРБ-СДС не смята да подкрепи нито Гюров, нито Каримански

"Нашата кандидатура за шеф на БНБ е досегашният шеф на БНБ, така че няма да подкрепим нито една от двете кандидатури. По-добрият кандидат от тримата е досегашният управител на БНБ, който се справя прекрасно от началото на мандата си. Не беше поканен за втори мандат, но не смятаме, че някой от двамата кандидати е на негово ниво", каза Христо Гаджев пред БНТ. 

Той не коментира дали ГЕРБ ще гласуват с "против", "въздържал се" или изобщо няма да участват в гласуванията, когато кандидатурите бъдат предложени в пленарна зала. 

Самият Андрей Гюров коментира пред Нова ТВ, че е провел "добри и конструктивни разговори с БСП", без да дава прогноза дали партията би го подкрепила. Той отхвърли варианта да се оттегли от изборната процедура "на този етап" с цел преговорите да започнат отначало. 

"Каримански е доста амбициозен, стреми се към този пост вече три парламента, така че не очаквам от него да изтегли своята кандидатура. От моя страна също не виждам защо на този етап бих оттеглил кандидатурата си. Да, аз харесвам спорта и състезанието, но съм приел номинацията на ПП най-вече от отговорност към задачите, които предстоят пред БНБ", каза още той.

До този момент ПГ на ДПС не е обявявала финална позиция за избора на нов управител на БНБ. 

Депутатът от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобанов критикува коалицията за тва, че не е излъчила единна и "авторитетна кандидатура" в преговори с опозиционните партии. В средата на март обаче партията гласува заедно с ИТН за предложението им за по-бърза процедура по избор на нов гуверньор - сигнал, който беше разчетен като потенциална възможност за тактическа подкрепа на ИТН от ДПС при гласуването на кандидатурата на Каримански.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия