Изборът за БНБ: БСП иска "солиден банкер" начело на банката, ГЕРБ - Димитър Радев

Разделението в парламента заради избора на нов гуверньор на БНБ продължава да се задълбочава, след като от ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят нито един от двамата кандидати, а от БСП очертаха съвсем различен профил на предпочитана номинация.

Зам.-председателят на БСП Ирена Атанасова обяви пред БНТ, че левицата още не е взела окончателно решение седмица след изслушванията на Андрей Гюров и Любомир Каримански.

"Нашата позиция е, че е добре гуверньорът на БНБ да бъде човек от кариерата, солиден банкер, признат и в ЕЦБ, и в Европа. Смятаме, че в тази ситуация да се проявава разум. Трябва сериозно да внимаваме, защото това е сериозен пост", каза депутатът от БСП.

Андрей Гюров е професор по финанси в Американския университет, работил е като директор на отдел "Кредитен риск" в австрийската Volksbank до 2008 г. Колкото до Любомир Каримански - той е ръководил две банки в миналото, но професионализмът му беше поставен под въпрос, след като BIRD го обвърза лично със съмнения за измамна схема от 2015 г.

Атанасова нарече "неприятен, но не фатален" сценария, при който опозиционните гласове ще бъдат решаващи за избора на нов управител на БНБ.

Най-голямата опозиционна група в 47 НС ГЕРБ-СДС не смята да подкрепи нито Гюров, нито Каримански.

"Нашата кандидатура за шеф на БНБ е досегашният шеф на БНБ, така че няма да подкрепим нито една от двете кандидатури. По-добрият кандидат от тримата е досегашният управител на БНБ, който се справя прекрасно от началото на мандата си. Не беше поканен за втори мандат, но не смятаме, че някой от двамата кандидати е на негово ниво", каза Христо Гаджев пред БНТ.

Той не коментира дали ГЕРБ ще гласуват с "против", "въздържал се" или изобщо няма да участват в гласуванията, когато кандидатурите бъдат предложени в пленарна зала.

Самият Андрей Гюров коментира пред Нова ТВ, че е провел "добри и конструктивни разговори с БСП", без да дава прогноза дали партията би го подкрепила. Той отхвърли варианта да се оттегли от изборната процедура "на този етап" с цел преговорите да започнат отначало.

"Каримански е доста амбициозен, стреми се към този пост вече три парламента, така че не очаквам от него да изтегли своята кандидатура. От моя страна също не виждам защо на този етап бих оттеглил кандидатурата си. Да, аз харесвам спорта и състезанието, но съм приел номинацията на ПП най-вече от отговорност към задачите, които предстоят пред БНБ", каза още той.

До този момент ПГ на ДПС не е обявявала финална позиция за избора на нов управител на БНБ.

Депутатът от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобанов критикува коалицията за тва, че не е излъчила единна и "авторитетна кандидатура" в преговори с опозиционните партии. В средата на март обаче партията гласува заедно с ИТН за предложението им за по-бърза процедура по избор на нов гуверньор - сигнал, който беше разчетен като потенциална възможност за тактическа подкрепа на ИТН от ДПС при гласуването на кандидатурата на Каримански.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024