Обзор на изборния ден: Борисов отново се усъмни в честността на машинния вот и заговори за "хаос"

Бившият премиер Бойко Борисов атакува служебното правителство, че е създало „хаос“ с провеждането на изборите на 11 юли. Той изказа съмнения относно честността на вота при гласуването с машини.

„Гласувах за единствената демократична партия, защото това, което Европа доживя да види, са избори по венецуелски, по Мадуровски. Тотален хаос. В чужбина е кражбата на века, влизат уж специалисти да пипат машините, никой не ги знае какви са“, каза председателят на ГЕРБ пред медиите, след като упражни правото си на глас.

„Това не е най-важното. Изборният ден започна в 7, а ЦИК спи, в 9 и 30 ч. им беше първото заседание. Хората висят с часове на опашки, има хиляди жалби, спрели машини, няма хартия – тотален хаос. Тяхната цел е да провалят изборите“, добави Борисов.

В страната обаче няма „хаос“ към този момент, а само няколко единични случая на неработещи устройства заради технически проблеми. Само в част от секциите апаратите бяха заменени от бюлетини.

Попитан дали би касирал изборите, Борисов каза: „Няма за какво да го правя“. Отказа да коментира бъдещи коалиции и дали би застанал начело при сформиране на управленско мнозинство от страна на ГЕРБ.


Президентът Румен Радев призова българските граждани да гласуват на парламентарните избори на 11 юли, за да може да се стигне до „стабилно и легитимно правителство“.

„Да гласуваме за държава, която принадлежи и работи в интерес на обществото. Силно се надявам, че партиите ще подходят много по-конструктивно, по-отговорно, за да бъдат на висотата на очакванията на гражданите. Най-важното днес е българите масово да гласуват. Това не е само мярката да преодолеем всички опити за преиначаване на нашия глас, а начинът да осъзнаем, че ако искаме да имаме легитимно и стабилно правителство и парламент, ние трябва да го направим с нашия глас, затова призовавам всички сънародници – излезте и гласувайте. Високата избирателна активност се надявам да доведе до енергично, легитимно правителство“, каза той, след като упражни правото си на глас.

„Няма проблем с машините, няма опашки, гласува се лесно, бързо и удобно. Искам да поздравя ЦИК и изборната администрация за организацията на изборния ден. Трябва да се справим с най-уродливото явление за българската демокрация – купения и контролиран вот“, добави Радев.

Той очаква „започнатите промени към по-добро да бъдат необратими“ и отбеляза, че е рано да гадаем дали някои от членовете на служебния кабинет ще участват и в евентуално редовно правителство.

На въпрос дали е гласувал за същата формация като на 4 април, президентът отговори шеговито: „Не си спомням“.


Служебният премиер Стефан Янев упражни правото си на глас на парламентарните избори, призова българските граждани да гласуват, а партийните лидери да сформират стабилен кабинет.

„Гласувайте, защото от това зависи бъдещето на поколенията след нас, за да я има България – просперираща, цъфтяща и достойна“, каза той.

„Имаме нужда да се утвърди парламентаризмът в България. Имаме нужда от стабилен и предвидим кабинет, който да се стреми за едно прозрачно и отчетно управление в интерес на страната“, добави Стефан Янев.


Служебният вътрешен министър Бойко Рашков също упражни правото си на глас около 10 ч. и заяви, че до този момент изборният процес протича „съвсем нормално, спокойно и без проблеми“.

„Трябва да има промяна, така че нашите деца утре да живеят по-добре у нас. Повечето хора виждат необходимостта от тази промяна. Аз гласувах за това. Надявам се избирателната активност да се увеличи“, каза той пред медиите.


Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ бяха първите партийни лидери, които упражниха правото си на глас на 11 юли. Лидерът на БСП гласува още в 7:30 ч. и каза пред журналисти, че този път партиите трябва да съставят работещо управленско мнозинство.

„Гласувах за правова държава, която се управлява от официални институции, а не от скрити кръгове. За образовани деца, за здрава нация, за стабилна икономика, работни места и високи доходи и пенсии. За чист въздух, чиста земя, вода и за независима и суверенна България“, каза Нинова.

„Трябва да се състави кабинет, защото предстоят важни решения за България – приемането на бюджета за следващата година, Планът за възстановяване и устойчивост. Всичко това минава през работещ парламент и редовно правителство.

Зад нея се появи младеж, издигнал плакат с надпис „Оправете стеснения път в Студентски град – бул. „8 декември“. „Дали ако влезете в парламента, ще можете да оправите стеснения път, че седем месеца не можем да пътуваме нормално?“, попита я той и каза, че е дошъл „с лична кауза“.

Лидерът на БСП му отговори: „Готови сме да ви помогнем. Ще намерим вярното решение, сигурна съм“.

Нинова вижда по-ниска избирателна активност в сравнение с 4 април (малко над 50%). Предрича и по-добър резултат на БСП, но отказа да отговаря на въпроси за следизборни коалиции. „Искам да призова – гласувайте! С машина е много лесно“, добави тя.


По-рано днес лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ гласува в Кърджали и поиска инструктаж от членовете на секционната комисия.

„Поисках го, защото това е задължение на СИК. Добре знаете, че още през 2009 г. съм участвал в правенето на алгоритъм на този вид гласуване и съм запознат с него. Задължение е на СИК избирателят, който е стигнал до секцията, да получи съдействие и да може да упражни правото си на глас. От тази гледна точка самият аз поисках да видим дали тя изпълнява задълженията си“, каза той.

Според него трябва да се броят контролните разписки, за да има „доверие в изборния резултат“. „Ако аз съм член на секционна комисия, няма да сложа подпис, преди да съм преброил контролните разписки“, каза Карадайъ.

"В България за последните 12 години виждаме, че има криза на държавността, демокрацията и отстъпление от правата и свободите. Ние от седем години повтаряме, че трябва да се възстанови нормалността в политиката, да се възстанови държавността и демокрацията", добави той.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган гласува с машина тази сутрин в София, без да направи изявление.


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също упражни правото си на глас. "Да обърнем нова страница. България трябва да премине към същностна промяна, за да реализира пълния си потенциал. Изключително съм оптимистичен, просто трябва да си свършим работата", каза Иванов пред журналисти.

Той призова хората да имат повече доверие към машинното гласуване и добави, че всички опити „да се внуши страх и да се създаде хаос“ около изборния процес, са се оказали неуспешни.

"Правим всичко възможно изборите да са честни и очаквам да са такива. Очаквам изненадващ резултат за „Демократична България“, добави той.


Как, къде и до колко часа можем да гласуваме за членове на новото 46-о Народно събрание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024
Важно днес

Денков към Зеленски: Подкрепата за Украйна е защита от Русия за нас самите

Това е първата визита на български премиер в Киев след април 2022 г.

15:01 - 26.02.2024
Европейски дневници

Когато тракторите станат оръжия - Брюксел пак усети гнева на фермерите (Снимки)

Земеделски стопани палиха гуми и докараха трактори, докато министрите от ЕС заседават

14:34 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални: Убиха го, за да не бъде разменен и освободен

Според Мария Певчих до дни Навални е трябвало да бъде разменен за осъдения в Германия руски шпионин Вадим Красиков

13:57 - 26.02.2024