Снимка: © Цвета Караянчева

Две седмици преди изборите по нищо не личи България да се намира пред решителен момент в историята си - предизборна кампания почти няма, ако не броим дебатите по сутрешните блокове и спонсорираните публикации във Facebook. 

Неочаквано, Цвета Караянчева и екипът й създадоха един от най-силните образи на Избори 2021 г. с посещението си в село Звездел, община Момчилград. 

Снимките от кратката визита в местната механа са чисто злато за изкушените от политическите науки, достойно за дисертация в Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Някои се удивяват от ренесансовата композиция, други си припомнят "Ръченицата" на Иван Мърквичка, но и легендарният образ на танцуващия в носия Джеймс Баучер не може да се сравнява с еклектиката на кафе-аперитив "Рафаело". 

Бюст на Георги Димитров е поставен под мексиканско сомбреро и флаг със сърп и чук. Знаме на Земеделската дружба в окръг Кърджалийски се дипли край снимки от предизборен концерт на ДПС. Портрет на Тодор Живков наднича зад бара, а в долния му десен ъгъл стои прикрепено календарче на Бойко Борисов.

Саксофон до тамбура, фехтовална маска, детски глобус и лента за магнетофон са само малка част от декора. Полилей от колело на каруца с хлопка за добитък посреща гостите в заведението на площада в Звездел. 

Композицията е допълнена от почетната делегация, начело с председателя на 44 Народно събрание. Цвета Караянчева плува в свои води в Кърджалийския окръг с яке, брандирано с "ЕНП". Всеки от гостите е залепил поредния номер на ГЕРБ от бюлетината върху лявото си рамо. 

Белите лепенки със задраскано "28" създават странно впечатление за малка група дисквалифицирани лекоатлети, вместо кандидати за народни представители - но брошурите с надпис "Работа, работа, работа" върху карираните покривки поправят заблудата. 

Работа тук няма, но в селото има игрище за минифутбол по програмата "Подобряване на центровете за спорт и свободно време в община Момчилград". 

"След затварянето на рудника преди повече от 15 г местните хора са се разпилели, но обичта към родното място се чете по лицата на онези, които са останали. Благодаря им за топлото посрещане и хубавите думи. Сред уюта на кръчмата в Звездел разговаряхме дълго за живота в планината, за внуците, родени на Запад, за добавките върху пенсиите, топлия обяд, помощите за отопление, подкрепата за младите семейства, новите мерки за подпомагане на фермерите…Тяхната подкрепа ми дава увереност, че сме на прав път", пише Цвета Караянчева в обобщение от срещата си с местните хора.

"Добрата новина" за местните хора е, че още две години ще получават помощи за алтернативен поминък в замяна на тютюнопроизводството. 

В интерес на истината, Караянчева заслужава признание. Вероятно е първата и последна ръководителка на Народното събрание, която стъпва в "Рафаело". 

На последните парламентарни избори местните жители са дали 17 гласа за ГЕРБ, при около 250 бюлетини за ДПС и ДОСТ. През 2019 г. кандидатът на ГЕРБ за кмет на кметството се е класирал на почетното трето място, но е разширил с 1 глас, или 5,88%, електоралната база на партията в Звездел.

Следващата спирка в обиколката - село Груево. 42 гласа на парламентарните избори 2017 за ГЕРБ, партията няма кандидат за кмет през 2019 г. Караянчева все пак обещава "да се бори за всички, които с ръцете си произвеждат блага". 

"Като Неджахатин Юмер, който отглежда стотици животни и държи в пазвата си снимка с Бойко Борисов от времето, преди да стане премиер". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал