Снимка: © Булевард България

Централната избирателна комисия взе решение, с което разреши видеозаснемането и излъчването в реално време от избирателните секции в края на изборния ден. Така наблюдателите, застъпниците и др. ще могат да показват на живо как се отчитат резултатите от гласуването в съответната секция.

ЦИК изрично посочва, че не се допуска снимането на избирателни списъци.

Видеозаснемането е позволено, когато то показва действията на секционната избирателна комисия при установяване на резултатите от гласуването, процеса на броене на хартиени бюлетини (в избирателни секции, в които е гласувано с хартиени бюлетини) и процеса на съставяне и попълване на секционния протокол с резултатите от гласуването в избирателната секция.

Пряко излъчване на процеса по предаване, приемане и проверка на протоколите от СИК в районните избирателни комисии може да стане на определено от комисията място, така че да не затруднява работата й.

Решението е взето в последния ден на кампанията, като ЦИК се позовава на последните промени в Изборния кодекс от май 2021, които дадоха възможност за заснемане и излъчване в реално време при спазване на изискванията за защита на личните данни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%