8 март измести датата на изборите в Русия. Путин ще се "бори" за пети мандат

Партията “Справедлива Русия” ще издигне кандидатурата на настоящия руски президент Владимир Путин за пети мандат. Това ще стане на конгреса на формацията на 23 декември, обяви председателят ѝ Сергей Миронов пред журналисти.

"Решението ни беше взето още на 20 май и на 23 декември ние задължително ще го потвърдим", заяви Миронов.

По-рано днес Съветът на федерацията насрочи президентските избори в странта за 17 март, а председателят на Централната избирателна комисия Елла Памфилова обясни, че гласуването ще е в рамките на три дни.

По закон президентските избори в Русия се провеждат във втората неделя на месеца, в който се гласувало на предишните такива избори.

Интересен детайл е обаче, че така те е трябвало да бъдат на 10 март, но тъй като в същата седмица има неработен празничен ден - 8 март - също по закон, те се изместват със седмица напред.

Председателят на на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко обърна внимание, че за първи път в президентски избори в Русия ще имат право да гласуват жителите на окупираните от руската армия Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна. Москва ги обяви незаконно за анексирани миналата година.

Само преди няколко седмици Путин подписа указа за измененията в закона за президентските избори в Русия, според които процедурата за провеждане на избори в териториите, намиращи се във военно положение, ЦИК трябва да съгласува с Министерството на отбраната и ФСБ.

С поправките се ограничава и отразяването на вота, тъй като в тях е записано,че:

  • представители на медиите, които нямат официален трудов договор с редакцията, няма да бъдат допускани до избирателните секции;
  • фотографирането и видеозаснемането в избирателните секции може да се извършва само от лица, упълномощени по закон (напр. наблюдатели и журналисти). В същото време лицето, което снима, е длъжно да пази в тайна личните данни в избирателните списъци и други документи;
  • само акредитирани журналисти могат да снимат процеса на гласуване във военните части и само със съгласието на командира на частта;

Ако се кандидатира на изборите през март и ги спечели, 71-годишният Путин ще се осигури оставането във властта поне до 2030 г. По конституция след това, той има право на още един шестгодишен мандат - до 2036 г.

На практика Владимир Путин държи властта в Русия от последния ден на 1999 г. насам, когато сменя, първо като временен президент. Борис Елцин на поста.

На 7 май 2000 г. е избран официално, а през 2004 г. е преизбран за втори мандат. Тъй като по тогавашната руска конституция няма право на следващ, през 2008 г. е сменен от Дмитрий Медведев на президентския пост, а той назначава Путин за министър-председател на Русия. След това конституцията е променена.

През 2012 г. Путин отново печели президентските избори, а през 2018 започва четвъртия си мандат.

В свой доклад отпреди само няколко дни Кралският институт за международни отношения "Чатъм хаус" в Лондoн припомня, че сигурността, с която Путин се очаква да бъде преизбран, поставя под въпрос употребата на понятия като “избори”, “кандидатиране” и “победа” в Русия.

И че самият говорител на Кремъл - Дмитрий Песков, признава пред “Ню Йорк Таймс”, че “президентските избори не са истинска демокрация, а скъпоструваща бюрокрация”.

Малко след като стана известна датата на изборите най-известният критик на Кремъл Алексей Навални призова от затвора да се гласува за когото и да, стига това да не е Путин. Неговият екип е създал и собствен сайт "Русия без Путин", която започва кампания с основна цел: "всеки активен гражданин" да убеди 10 души да гласуват срещу руския президент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024