Гърция гласува на вторите си парламентарни избори за месец, но победителят е предвидим Снимка: © Getty Images

Гърция отива на вторите си парламентарни избори само в рамките на пет седмици, но те едва ли ще донесат особено изненади.

Според предварителните социологически проучвания партията "Нова демокрация" на бившия премиер Кириакос Мицотакис ще спечели с голяма преднина пред лявата партия "Сиризра", която управляваше в страната в разгара на гръцката финансова криза през 2015-19 г.

Гърците гласуваха на парламентарни избори на 21 май тази година, а сега ще повторят процеса, тъй като "Нова демокрация" не успя да си осигури абсолютно мнозинство в парламента, въпреки че спечели изборите с огромна преднина пред опонентите си. Партията завърши с 20% преднина пред класиралата се на втора позиция "Сириза" - изборна разлика, която Гърция не е виждала от 70-те години на миналия век.

След вота Мицотакис реши да не търси съюзници за коалиция и заяви, че страната се нуждае от силно и стабилно правителство, което да продължи необходимите реформи. Останалите партии също решиха да не създават собствена коалиция, което доведе страната до втори предсрочни избори.

55-годишният Мицотакис сега се стреми да си осигури втори четиригодишен мандат като министър-председател. Гласуването в неделя се провежда само дни, след като стотици мигранти загинаха и изчезнаха в Южна Гърция, когато препълнен риболовен траулер се преобърна и потъна. Инцидентът доведе до критики за начина, по който гръцките власти са се справили със спасителната акция.

Изборите този път ще се проведат по нова избирателна система, която ще възнагради партията пбоедител с до 50 допълнителни места в парламента. За да влязат в него партиите трябва да получат поне 3% от гласовете. Партията победител ще получи бонус депутатски места - 20, ако успее да си осигури 25% от гласовете или 50, ако получи над 40% от тях.

Над 9,9 милиона гърци на възраст над 17 години имат право да гласуват.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024