Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали Снимка: © Getty Images

Словаците гласуват на предсрочни парламентарни избори в събота, в които се води оспорвана борба между партията на бившия проруски премиер Роберт Фицо и прозападните либерали.

Предварителнтие социологически проучвания показват, че двете партии са с равни шансове, като победителят от вота ще получи първата възможност за съставяне на правителство, което да замени управляващото в момента служебно такова.

В повечето социологически проучвания обаче с минимална преднина води 59-годишният Роберт Фицо, бивш министър-председател и популист, който преди пет години беше позорно свален от власт. Сега той прави опит да се завърне в изпълнителната власт с предизборна кампания, изпълнена с конспиративни теории и проруски опорки.

Победата на неговата партия "Смер" би било пореден тласък за Европа към популизма и може да промени позицията на Словакия като верен западен съюзник на Украйна. Фицо заплашва, че ако спечели, ще работи за спирането на доставкитв на оръжие за Украйна и отмяна на европейските санкции срещу Русия.

В предизборните си изяви бившият премиер използваше проруска пропаганда, като обвиняваше "украинските нацисти", че сами са започнали войната.

Изборите обаче ще бъдат особено оспорвани. С равни шансове за победа е и "Прогресивна Словакия", оглавявана от 39-годишния бивш журналист Михал Симеока. Ако спечели вота и реши да поеме властта, той може да стане най-младият премиер в историята на страната. Той има коренно различна визия за страната от тази на Фицо. Тя включва проевропейска и либерална Словакия, която ще запази курса на външната политика, ще запази силната подкрепа за Украйна и ще работи за повече зелене политики и правата на ЛГБТК+ общността.

Последното социологическо проучване на IPSOS определя 20,6% подкрепа за "Смер" и 19,8% за "Прогресивна Словакия".

"Ще бъде напрегнато, но благоприличието може да надделее. На тези избори Словакия може да избере европейско и достойно бъдеще вместо хаос и изолация", написа Симецка в публикация във Facebook тази седмица.

Междувременно неговият опонент - Фицо, разкритикува Украйна за решението ѝ да предприеме правни действия заради забраната за внос на зърно, като написа: "НА СВЕТА ЗАПОЧВА ДА МУ ПИСВА ОТ ЗЕЛЕНСКИ И УКРАЙНА, ЗАЩОТО ТЕ СА НЕБЛАГОДАРНИ И ВСЕ ОЩЕ НЕДОВОЛНИ!" (запазен е оригиналният начин на изписване в публикацията на Фицо - б.ред.)

Партията, която заеме първото място на изборите, ще получи първия шанс да състави коалиционно правителство на фона на сегментирана политическа сцена. Партията победител обаче вероятно няма да може да състави сама кабинет и ще трябва да търси подкрепа от други по-малки партии. Все още обаче не е ясно колко точно и кои малки партии ще влязат в парламента.

Умерената лява партия Hlas (Глас) на Петер Пелегрини, бивш министър-председател в периода 2018-2020 г., се очаква да заеме трето място. Тя каза по-рано през седмицата си, че е отворена за разговори след изборите, но подчерта, че идеите ѝ за управление са по-близки до тези на Фицо.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024