Частичните местни избори в Берлин вчера донесоха eуфория в средите на Християндемократическия съюз (ХДС) и лошо настроение сред социалдемокраите (СПД) на канцлера Олаф Шолц, които управляват градската администрация в продължение на 22 години.

Предварителните резултати показват, че ХДС има 28,2% от гласовете, което е с 10,2% повече, отколкото на изборите през 2021 г, който съдът обяви за невалидни.

Докато главният кандидат на ХДС Кай Вегнер (на снимката) може да се радва на резултата за християндемократите в Берлин, който е първа знакова победа от 1999 г. насам, левият кмет на Берлин Франциска Гифи и нейните социалдемократи трябва да се справят с исторически най-лошия си резултат за столицата на федералната република.

Социалдемократите, които управляваха германската столица в коалиция със Зелените и Левите, печелят само 18,4%. "Зелените" и "Левите" имат съответно 18,4% и 12,2% от гласовете.

Анализът на вота показва, че ХДС набира гласове от всички останали партии, но най-вече взима от СПД: 52 000 избиратели са преминали от социалдемократите към християндемократите.

Най-голям ръст обаче не отбелязва ХДС, а лагерът на негласуващите. Според анализа на Infratest 262 000 по-малко берлинчани са гласували, отколкото през 2021 г.

В средата на ноември миналата година регионалният Конституционен съд обяви последните избори в столицата за невалидни. Съдът реши, че вотът от 26 септември 2021 г. ще трябва да се проведе наново заради сериозни нарушения в организацията на изборния ден - извънредно големи опашки пред секции, липсващи или грешно разпечатани бюлетини и други проблеми.

Решението на местния съд засягаше само изборите за депутати в Камарата на представителите на Берлин - т.е. законодателното събрание, което управлява провинцията и излъчва кмета на града. От 2021 г. досега това е Франциска Гифи от Социалдемократите.

Въпреки победата на ХДС, така наречената червено-зелено-червена коалиция - по цветовете на партиите в нея - все още има мнозинство в управлението на Берлин. "Зелените" заявиха, че партията би предпочела да продължи коалицията със социалдемократите и "Левите".

Но дори и Зелените и СПД да решат да продължат с настоящата коалиция, Гифи може да се раздели с кметския пост, а на нейното място да седне кандидатката на "Зелените" - Бетина Яраш.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024