Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета Снимка: © Screenshot/bTV

Въпросът кой е взел решението за 70-те руски дипломати и кой е знаел предварително за него принуди министри и депутати да дават публични разяснения след напрежението от страна на БСП и президента.

Министърът на спорта (в оставка) Радостин Василев постави под съмнение твърденията на левицата и Румен Радев, че не са били информирани за процедурата по изгонването на 70-те руски дипломати.

Василев коментира, че правителството е обсъждало изгонването им на закрито заседание и че "за да се вземе такова решение, първо трябва да има доклади от службите".

"Президентът със сигурност чете доклада на службите. За БСП като партия не мога да отговоря", каза той.

Самият той призна, че не е запознат с тези доклади, но отрече решението да е взето "еднолично или едностранно".

"По-скоро трябва да попитате премиера, защото при него докладват всички ръководители на служби в България", каза той.

Христо Иванов, който не е член на Министерски съвет, но е съпредседател на коалицията, излъчила трима министри в кабинета, заяви, че е знаел за обсъждането и за решение на кабинета за експулсирането на руски дипломати още от 18 май - т.е. повече от месец преди новината.

"Говореше се за информация от ДАНС, но не съм я виждал. Моето разбиране е, че решението е обсъждано, и по моя информация има решение на МС по тази тема. Може да съм грешно информиран. Става дума за прилагане на принципа на пропорционалност, залегнал във Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Русия до момента имаше 118 души у нас, а България има под 10 души в Москва. Очевидно става дума за драстична диспропорция и от тази гледна точка на мен ми се вижда, че това решение има своя резон", казва той.

Междувременно началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова съобщи пред "Дневник", че решението за изгонването на персонала от посолството не е на Министерския съвет или на премиера, а е по процедура на Министерството на външните работи. До този момент Теодора Генчовска не е правила каквито и да е коментари по случая.

Нотата до Елеонора Митрофанова е връчена от една от заместничките ѝ Ирина Димитрова.

Радостин Василев твърди, че министрите на БСП са присъствали на обсъждането на закритото заседание на МС и са "реагирали негативно".

Според министъра на туризма (в оставка) Христо Проданов обаче "БСП не са били уведомени за този акт на министър-председателя".

Председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще спре всички преговори с ПП за съставяне на ново правителство, ако Кирил Петков не се оттегли като кандидат за премиер след случая със 70-те руски дипломати.

Тя определя решението като "абсолютно еднолично" и заявява, че няма решение на Министерски съвет по тази тема.

Решението за съкращаването на числеността на персонала на руските дипломатически кадри в България - поне според официалната версия на МВнР - има две основания. Първото е реципрочност на персонала на задграничните представителства (българските дипломати в Русия са в пъти по-малко от руските в България), и вотро - заради "осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения".

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024