Разследването срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова вероятно няма да помръдне напред, ако основният свидетел по случая – Васил Божков – не бъде разпитан от разследващите органи.

Божков се укрива в Дубай още от януари 2020 г., когато прокуратурата започна да повдига каскада от обвинения срещу него – от неплатени държавни такси за над половин милиард лева, дължими от „Националната лотария“, до подбуда за поръчкови убийства. Нито едно от тези обвинения засега не е стигнало до съд.

Такса „Подпомагане“: През 2020 г. бившият хазартен бос отговори на прокурорското разследване, като започна да разкрива собствена информация за това, че е платил рекет за около 60 млн. лв. към ГЕРБ по време на редовни срещи с Владислав Горанов и Севделина Арнаудова между края на 2014 и началото на 2020 г. Божков твърди, че 20% от печалбата на лотарията му е изисквана от Горанов под „заплаха“ да се затвори привилегированата „вратичка“ в Закона за хазарта, която му позволява да си спестява големи държавни такси всяка година.

Защо това е важно: Ако твърденията на Божков се докажат, то би довело до разкриването на най-мащабната корупционна схема на високо държавно ниво от 1989 г. насам.

И Горанов, и Арнаудова потвърждават, че са провеждали срещи с Васил Божков в този период, но отричат да са искали или получавали пари от него. Бойко Борисов също се е срещал с него, но твърди, че „не е взел една стотинка, едно евро, един лев“ от Божков.

Почти 2 години след публичните твърдения на Божков – българската прокуратура не е проверила нито едно от тях, защото отказва да го разпита.

Междувременно санкция дойде от САЩ през списъка "Магнитски". Васил Божков беше добавен в него заради това, че е подкупвал представители на държавната власт "в няколко случая", а сред тях изрично беше посочен "действащ политически лидер", наред с бивш ръководител на Държавната комисия по хазарта. САЩ и досега не коментират официално самоличността на въпросния политически лидер.

Какъв е спорът? Ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова твърди, че НПК не го позволява, но вътрешният министър Бойко Рашков определя тези думи като „сериозен професионален гаф“. Самият Божков обяви на 18 март, че „този месец“ е дал „пълни показания пред Европейската прокуратура“ - твърдение, което не е потвърдено или отречено от институцията. Дори да е свидетелствал пред Европейската прокуратура, той обаче не е разпитан като свидетел по производството, заради което бяха задържани Борисов, Горанов и Арнаудова.

Съществуват ли процесуални пречки Васил Божков да бъде разпитан онлайн?

Васил Божков е едновременно обвиняем по 19 състава в Специализираната прокуратура от 2020 г., но е и поискал да стане свидетел като потърпевш по производството, започнато от МВР на 17 март 2022 г. Второто разследване се наблюдава от Софийската градска прокуратура, а не от Спецпрокуратурата.

Наказателно-процесуалният кодекс позволява по видеоконферентна връзка да бъдат разпитани и обвиняеми, и свидетели в случаите, когато те се намират извън пределите на страната, при определени условия.

Специализираната прокуратура твърди, че не можела да разпита Васил Божков като обвиняем по телеконференция, защото обвиненията срещу него все още не са предявени – той отказва да се върне в България, а ОАЕ отказва да го екстрадира.

Христо Кръстев обяснява, че онлайн разпит на Божков в качеството му на свидетел по сигналите за изнудване срещу Борисов "е възможен, ако законодателството на ОАЕ позволява това".

Между България и ОАЕ няма договор за правна помощ - това е и един от мотивите на Божков да избере Дубай за убежище след началото на разследванията срещу него.

Софийската градска прокуратура досега не е отговорила на въпроса защо не го разпитва, при положение, че твърденията му за корупционна схема са известни от 2020 г. насам.

Какво казва законът? НПК регламентира дистанционния разпит на свидетел: "Разпит на свидетел, намиращ се в страната, чрез видеоконференция или телефонна конференция може да се извърши в съдебното производство, а в досъдебното производство - при условията и по реда на чл. 223".

Какви са условията: Чл. 223: "Когато съществува опасност свидетелят да не може да се яви пред съда поради тежка болест, продължително отсъствие от страната или по други причини, които правят невъзможно явяването му в съдебно заседание, а също и когато е необходимо да се закрепят показания на свидетел, които са от изключително значение за разкриване на обективната истина, разпитът се извършва пред съдия от съответния първоинстанционен съд или от първоинстанционния съд, в района на който се извършва действието".

Свидетел ли е вече Васил Божков? Вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че вече са събрани "сведения от Васил Божков, саморъчно подписани от него" - какво се съдържа в тях не е ясно, но и Рашков потвърди, че те все още не може да се приемат за доказателства, защото са предоставени преди образуването на досъдебно производство.

За да станат те годни доказателства, Божков трябва да бъде разпитан след 17 март - деня, в който МВР го образува "по неотложност" с обиските в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов. Защо това е важно?

Има ли някакви законови пречки той да бъде разпитан от Дубай, след като вече има досъдебно производство?

Всички адвокати, които дискутират публично този казус, твърдят, че това е напълно възможно, ако прокуратурата се задейства.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха

ВСС най-после ще обсъди отстраняването на Иван Гешев

Пореден рунд между Министерството на правосъдието и главния прокурор