Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT Снимка: © SHAPESHIFT Festival

Изкуствен интелект, природосъобразна архитектура и роботика, креативно програмиране, космология, блокчейн и NFT, изкуство и активизъм - това са само някои от темите, които ще бъдат засегнати в първото издание на фестивала SHAPESHIFT, организиран от дигиталната творческа агенция NEXT-DC в партньорство с НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“, София.

SHAPESHIFT ще се проведе между 2 и 4 юни. Темата на фестивала е "Непознатото като творческа сила“.

Програмата започва с откриване на изложба в петък, 2 юни, от 19:00 ч.с DJ Musical Statues, като всички изложби в рамката на SHAPESHIFT са със свободен достъп.

В събота, 3 юни, всеки желаещ може да се включи в платената семинарна програма от 11:00 ч. Във вечерната програма от 22:00 ч., гостуват диджеите от нюйоркската и берлинската сцена Mandel Turner NY, Laurence Osborne (Appleblim) и Limo D.

Фестивалът завършва в неделя, 4 юни, с три затворени творчески сесии, чиито места са ограничени. Всеки с интерес може да се сдобие с билет от сайта на фестивала.

Какво може да се види на SHAPESHIFT

Лекции и работилници

Фестивалът SHAPESHIFT привлича професионалисти от различни сфери и краища на света, които използват науката, технологиите и дигиталното по нови и интригуващи начини.

професор Хенк Хукстра – космолог и преподавател в университета в Лайден, Нидерландия, фестивал SHAPESHIFTING програма

Едно от най-привлекателните лица в програма е професор Хенк Хукстра – космолог и преподавател в университета в Лайден, Нидерландия. В София проф. Хукстра ще изследва връзката между творческото мислене и науката като част от лекционната програма на фестивала.

В работната му сесия на 3 юни от 15:00 ч. участниците ще могат да научат повече за програмата "Евклид“ на Европейската космическа агенция, която ще проучва тъмната материя и тъмната енергия в съвместна мисия със SpaceX през месец юли, непосредствено след участието на Хенк Хукстра в София.

Испано-нидерландският творчески тандем ONUT е подготвил тема, наречена "Between2waters: Human Machine & Everything Creative in between“ (Човекът, машината и всичко творческо помежду им). Тяхната лекция започва от 14:00, 3 юни. Мултимедийните артисти Аликс Мартинес и Хуан Реал ще разкажат за очарователното сътрудничеството между човека и машината и възможностите, които то крие за настоящето и бъдещето на изкуството.

Друг участник е технологичният предприемач Александр Глас от галерията за дигитално изкуство NFT Factory, Париж. Неговата лекция е на 3 юни от 12:00 ч.

Глас има над 20-годишен опит в сферата си, , като се занимава основно с разработването на продукти от Web до Web3. Той ще говори за това как изкуственият интелект се използва за изграждането на нови системи за подпомагане на създаването и комуникация.

 Архитект Гергана Русенова, SHAPESHIFT програма

Ако се чудите дали само чужденци ще говорят на SHAPESHIFT, спокойно, няма. Архитект Гергана Русенова, която работи в Австралия и Германия като учител и дизайнер открива лекционния панел на 3 юни от 11:00 ч. Тя ще разкаже как човек може да се прескача между ролята на архитект, инженер, художник, програмист, дизайнер, учител, учен с акцент върху съществената роля на адаптивността в днешно време.

В неделя, 4 юни, сутринта започва в 11:00 ч. с работилницата на "От нула до творчески герой: подобрена креативност във времето на изкуствения интелект" на творческия тандем ONUT. По-късно, в 14:00 ч., професор Хукстра отново поема сцената, за да дискусия по въпроса "Как можем да изследваме тъмната страна на Вселената"

Последната лекция е на Амели Дин и Ирис Купен от едно от най-известните студиа за технологичен дизайн Bakken&Baeck.

На 4 юни от 16:00 двете ще обсъдят истерията, която младежите наричат жаргонно hype, в дигиталните технологии като сила и ще коментират това как подхождат към процеса на осмисляне, когато са изправени пред неизвестното. Темата им засяга метавселенеата, web3, NFT, а сега, разбира се, Изкуствения Интелект.

Но това не е краят на програма. Тя ще приклюжи с работилница на Ники Ликоманов, който ще потопи публиката си в света на анимациите с практическия семинар "Разкриване на невидимото: Дълбоко вникване в уеб анимациите". Той започва в 17:00 ч. и е със свободен достъп. Лиманов ще запознаем всеки заинтригуван с цялостния процес на проектиране и създаване на уеб анимации.

изложби, фестивал shapeshift софия, изкуствен интелект, виртуална реалност

Изложби

"Фитоцен" - бионаука и музика се срещат за експериментално произведение, което ще покаже как растенията общуват със заобикалящата ги среда.

"VIM" - инсталация, която цели да привлече внимание върху темата за насилието от жени, като разглеждаща нормализирането на дигиталното насилие в ежедневието ни. 30 засегнати жени участват.

"NFT Factory Paris" - пространство, създадено от колектив от 128 технологични и крипто лидери, дигитални артисти, инвеститори и ръководители, специализирани в областта на NFT произведенията и Web3 проекти.

"PARALLAX" - виртуално пространство, в което може да преживеете фотографията като игра и да се сблъскате с много от въпросите в основата на преобразуването на изображенията от компютрите.

Филмови прожекции

Паралелно с лекциите и изложбите е подготвена филмова програма от 5 прожекции, които ще се излъчват по време на трите дни от фестивала.

Две от тях, "The Computer Accent" и "AI-Lice Through The Looking Glass" са посветени на изкуствения интелект.

"Carbon" разглежда парадоксалната история на въглерода – елементът, който изгражда целия живот и същевременно може да сложи неговия край.

"Sophia" представя трогателната история на производител на роботи, нуждаещ се от пари, и неговата електронна дъщеря.

"Coded Bias" е за откритието на работещата към Масачузетския технологичен институт жена, която осъзнава, че много от технологиите за разпознаване на лица класифицират неправилно жените и лицата с по-тъмна кожа.

nft изложба, фестивал shapeshifting

,,Винаги са ме вълнували иновациите и отражението им върху всяка област от живота.", казва Мария Тодорова, основател на NEXT-DC и основен куратор на фестивала.

,,От тази година разработваме серия събития на тема постоянната дигитална и технологична трансформация, случваща се толкова бързо, че ни е трудно да я проследим. SHAPESHIFT е за всичко ново – идея, технология, откритие, промяна – което дава отражение върху културата, изкуството и дизайна, върху работата и човешките взаимоотношения, активизма и социалната дейност, екологията, всичко около нас.“, допъва Тодорова.

Допълнителни новини следете във Facebook събитието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024