Снимка: © Getty Images

След като мисията на първия хеликоптер на Марс беше отложена от NASA няколко пъти, Ingenuity най-накрая полетя успешно над повърхността на червената планета.

Дронът се издигна във въздуха за по-малко от минута, но от космическата агенция отпразнуваха първия контролиран полет на друга планета.

От NASA обещаха, че в следващите дни предстоят „4 по-приключенски полета". Ingenuity трябва да се издигне по-високо, а инженерите на NASA са готови да го тласнат до лимита, който технологията позволява.

„Сега можем да кажем, че хората най-накрая са издигнали летателен апарат на друга планета“, каза Мими Аунг – мениджърът на проекта. „Толкова дълго говорехме за този момент и той настъпи“.

Хеликоптерът полетя на около 3 метра над повърхността, кръжеше няколко секунди, след което се завъртя около оста си и се приземи. Да накараш Ingenuity да се понесе във въздуха не е лесно – атмосферата на Марс е много тънка – притежава само 1% от плътността на земната. Това прави работата на роторния апарат доста трудна, тъй като той трябва да издигне хеликоптера.

Роторите използват помощта на по-ниската гравитация на червената планета, но и този факт не помага особено. Затова Ingenuity е изключително лек. Той тежи 1,8 кг на Земята, но заради по-ниската гравитация на Марс е 680 г. Роторите му се задвижват много бързо – с над 2500 оборота в минута.

На 11 април NASA отложи първия полет на Ingenuity заради технически проблем при тестовете на роторите. Той разполага с два ротора, които се въртят в различни посоки, за да вдигнат дрона от повърхността. При тестовете обаче се е получил проблем при задействането на пълен летателен режим. 

Ingenuity достигна на Марс като част от роувъра Perseverence. Той кацна на кратера Йезеро през февруари 2021, след като летя в продължение на 8 месеца.

Основната цел на хеликоптера е да тества летенето в атмосферата на Марс и така да даде информация за бъдещи мисии, при които повърхността на планетата да се изследва от въздуха.

Цялата мисия Perseverance струва почти 3 млрд. долара и се очаква да продължи 687 дни – една година на Марс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"