Снимка: © Getty Images

Волейболистът на Пирин (Разлог) Стивън Димитров се представи за своя съотборник Петър Христов при здравна проверка за Covid-симптоми, за да може последният да вземе участие в двубоя срещу Берое на 21 октомври. Той се проведе пред 100 зрители в зала „Иван Вазов“ в Стара Загора и Пирин победи с 3:2, с което успя да се класира за първата осмица на Суперлигата.

От ръководството на Националната волейболна лига наложиха строги наказания на провинилите се и санкционираха Пирин за нарушаване на правилата и противоепидемичните мерки, но не обявиха каква е причината.

За измамата съобщи "Спортал". Тя се е състояла непосредствено преди мача. Волейболистът Стивън Димитров с №3 се е явил два пъти, за да му бъде премерена температурата, като във втория случай е облякъл екипа с №14 на съотборника си Петър Христов. Той, от своя страна, имал симптоми на Covid. Температурата му била висока, но се разминал с проверка и влязъл в игра, за да помогне на тима си да спечели, въпреки строгите разпоредби на Министерството на спорта.

Първоначално никой не подлага на съмнение успеха на тима от Разлог, воден от Северин Димитров, но след няколко дни лично волейболисти на Пирин разкрили случилото се в социалните мрежи.

В тима от Стара Загора обаче разполагат с 20 камери в залата и след като разбраха за случилото се, обявиха, че имат доказателства за измамата. Берое обяви, че ще подаде жалба в Дисциплинарната комисия към федерацията, която към момента не може да наложи служебна загуба на Пирин или друго наказание поради липса на нормативни документи.

В крайна сметка се оказва, че PCR тестът на Петър Христов, направен два дни след мача, не е положителен. Треньорът Северин Димитров каза, че в отбора му няма заразен волейболист.

От ръководството на Националната волейболна лига в петък излязоха с остра реакция и наложиха максимални наказания на участниците в измамата. Пирин бе наказан с 2000 лв. глоба и лишаване от два домакински мача, а Стивън Димитров, Петър Христов и Благовест Катранджиев бяха глобени с по 200 лв. заради „неспортсменско поведение“.

Президентът на Берое Желю Желев каза, че загубата не е фатална, но представлява неуважение към играчи, треньори и фенове.

„Не съм предполагал, че в тази тежка пандемия, в която се намираме, някой болен мозък може да измисли нещо подобно и да застраши здравето на изключително много хора. Това си е тяхно решение, но... По време на двубоя в залата имаше много деца от школата, които подаваха топките на волейболистите от двата отбора. Слава Богу, всички в клуба ни са здрави! Бързо трябва да се вземат мерки, за да не се повтори случилото се преди таза среща”, каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.