Изненада: Гешев отказа на СГП да поиска имунитета на Делян Добрев

Изненадващо, главният прокурор Иван Гешев върна "на поправка" Софийската градска прокуратура заради поискания имунитет на депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

Причината - предложението на СГП "не е достатъчно мотивирано и не е придружено с необходимия обем материали, даващ основание за сезиране на Народното събрание с искане за снемане на имунитет на народен представител".

Предложението, изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ на Софийска градска прокуратура, бе отправено до главния прокурор в края на месец май 2023 г.

Добрев беше обвиняем за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Това е първият публично известен случай, в който главният прокурор отказва на свой подчинен да вземе имунитета на действащ народен представител.

Самият Добрев определи като "репресия" връщането на прокурорския интерес към него.

"Това е бутафория с цел политическа репресия. Имаше 20 страници мотиви защо няма престъпление, сега това същото нещо възобновяват, защото не могат да измислят друго. След 9 години възобновяват старата манджа, за да ме тормозят. Това идва след изказването на Гешев, че ще се саморазправи с "политическия боклук". Саморазправата започна с мен, прокуратурата е репресивен орган", каза Добрев.

Парламентарната група на ГЕРБ използва този повод, за да обяви, че няма да даде имунитета на нито един свой представител.

Интересното е, че Гешев все още не се е произнесъл по друго искане на СГП за снемане на имунитет - този на Бойко Борисов по делото за пране на пари "Барселонагейт".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024