Изоставената резиденция на СССР във Варшава ще приютява украински бежанци

Осем многоетажни блока, свързани помежду си - това представлява странният изоставен комплекс на ул. "Собиески" 100 в полската столица Варшава.

Сградата, която някога е настанявала дипломатите от посолството на СССР в Полша, е необитавана от десетилетия. Формално тя е част от активите на Руската федерация в страната.

Кметът на Варшава Рафал Тжасковски обаче реши да отнеме собствеността й от посолството и да използва сградата за нуждите на украинските бежанци.

Според данни на ООН Полша е отворила вратите си за повече от 377 000 души, които бягат от началото на войната в Украйна. Правителството във Варшава е един от най-силните външни партньори на Володимир Зеленски и активно помага както с дипломатически усилия, така и като "логистичен център за военната помощ", която западните страни осигуряват на Киев.

На 1 март полската "Газета Виборча" съобщава, че властите във Варшава са решили да поемат стопанисването на бившия съветски комплекс - след консултации с Министерството на външните работи.

Сградите са опразнени още при колапса на СССР през 1989 г. Дълги години общината във Варшава води съдебен спор с руското посолство за това кой е законовият собственик на имота. Жителите на полската столица наричат комплекса "Шпиегово" - "шпионското село".

В годините на съветската власт в Полша тук живеят дипломатите, семействата им, служителите на посолството и търговските аташета.

Именно заради последната група имотът получава "прозвището си", пише "Впрост".

В "селото" има сауни, тренировъчна зала, фризьорски салон, стоматологичен кабинет и дори киносалон. Най-високият му блок е от 10 етажа, сградите са заобиколени с висока бетонена стена. Години наред сградата привлича почитатели на т.нар. урбекс туризъм - хора, които проникват в изоставени стари сгради, за да ги изследват.

Когато през 2018 г. групата Urbex Polska влиза в блоковете, те откриват, че по коридорите все още има работещо осветление - неясно е откъде идва електричеството и кой плаща за него.

Сградите са построени по споразумение от 1974 г., подписано от тогавашния лидер на полската комунистическа партия Едвард Герек. Направена е замяна на няколко парцела във Варшава срещу съответните терени в Москва. Полша обаче никога не получава това, което й е обещано, извън имота, на който се намира посолството й, твърди "Впрост".

Възстановяването на собствеността върху имотите във Варшава започва още през 1992 г. Блоковете на "Собиески" 100 са купени на търг от полски бизнесмен, който има връзки с Русия. Години по-късно се оказва, че в общината няма никакви документи, които да узаконяват сделката, разказва "Впрост". По-късно в сградата се появява популярен клуб на име "Сотка" ("Стотица", по номера на адреса) - за да влязат в него, гостите трябва да имат покана или руски паспорт, разказва "Warszawa Nasze Miasto". Клубът вече не работи.

Полските власти се опитват безуспешно да съберат и няколко милиона злоти обезщетение заради незаконното ползване на комплекса между 2012-2015.

Над 100 апартамента стоят неизползвани в комплекса, но за да може да се пригодят за жилищни нужди, ще се наложи да бъдат ремонтирани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023