Осем многоетажни блока, свързани помежду си - това представлява странният изоставен комплекс на ул. "Собиески" 100 в полската столица Варшава.

Сградата, която някога е настанявала дипломатите от посолството на СССР в Полша, е необитавана от десетилетия. Формално тя е част от активите на Руската федерация в страната.

Кметът на Варшава Рафал Тжасковски обаче реши да отнеме собствеността й от посолството и да използва сградата за нуждите на украинските бежанци.

Според данни на ООН Полша е отворила вратите си за повече от 377 000 души, които бягат от началото на войната в Украйна. Правителството във Варшава е един от най-силните външни партньори на Володимир Зеленски и активно помага както с дипломатически усилия, така и като "логистичен център за военната помощ", която западните страни осигуряват на Киев.

На 1 март полската "Газета Виборча" съобщава, че властите във Варшава са решили да поемат стопанисването на бившия съветски комплекс - след консултации с Министерството на външните работи.

Сградите са опразнени още при колапса на СССР през 1989 г. Дълги години общината във Варшава води съдебен спор с руското посолство за това кой е законовият собственик на имота. Жителите на полската столица наричат комплекса "Шпиегово" - "шпионското село".

В годините на съветската власт в Полша тук живеят дипломатите, семействата им, служителите на посолството и търговските аташета.

Именно заради последната група имотът получава "прозвището си", пише "Впрост".

В "селото" има сауни, тренировъчна зала, фризьорски салон, стоматологичен кабинет и дори киносалон. Най-високият му блок е от 10 етажа, сградите са заобиколени с висока бетонена стена. Години наред сградата привлича почитатели на т.нар. урбекс туризъм - хора, които проникват в изоставени стари сгради, за да ги изследват.

Когато през 2018 г. групата Urbex Polska влиза в блоковете, те откриват, че по коридорите все още има работещо осветление - неясно е откъде идва електричеството и кой плаща за него.

Сградите са построени по споразумение от 1974 г., подписано от тогавашния лидер на полската комунистическа партия Едвард Герек. Направена е замяна на няколко парцела във Варшава срещу съответните терени в Москва. Полша обаче никога не получава това, което й е обещано, извън имота, на който се намира посолството й, твърди "Впрост".

Възстановяването на собствеността върху имотите във Варшава започва още през 1992 г. Блоковете на "Собиески" 100 са купени на търг от полски бизнесмен, който има връзки с Русия. Години по-късно се оказва, че в общината няма никакви документи, които да узаконяват сделката, разказва "Впрост". По-късно в сградата се появява популярен клуб на име "Сотка" ("Стотица", по номера на адреса) - за да влязат в него, гостите трябва да имат покана или руски паспорт, разказва "Warszawa Nasze Miasto". Клубът вече не работи.

Полските власти се опитват безуспешно да съберат и няколко милиона злоти обезщетение заради незаконното ползване на комплекса между 2012-2015.

Над 100 апартамента стоят неизползвани в комплекса, но за да може да се пригодят за жилищни нужди, ще се наложи да бъдат ремонтирани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Иво Ценов и Тенко Николов създават свой учебен комплекс със спортна база

Марина Овсянникова: Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кинo салони не пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем