Изписаните след лечение на Covid могат да преполовят карантината, ако платят за 2 PCR-теста Снимка: © Getty Images

Изписаните пациенти от българските болници, които са се лекували от Covid-19, могат да намалят задължителната карантина след това от 14 на 7 дни, но ако си платят.

Това предвижда промяна в заповед на здравния министър Костадин Ангелов, която е издадена на 22 октомври, но е актуализирана на 22 март 2021 г. Според промяната – карантината след болнично лечение на коронавирус може да е 7 дни, но само ако пациентът даде два отрицателни резултата от PCR-тестове в два последователни дни.

В повечето лаборатории цената на PCR-теста е около 100 лв., като на някои места важат незначителни отстъпки. Пробата може да бъде поета и от здравната каса, но само с направление от личен лекар, ако пациентът има 2 от общо 11 симптома, сред които температура, кашлица, отпадналост, главоболие и др.

Изписаните от болници обаче най-вероятно ще трябва да платят около 200 лв. за PCR-тестове, ако искат да преполовят периода на изолацията след това. Освен всичко останало, за даването на проба те трябва да излязат от дома си и така да нарушат карантината. Могат да повикат представител на лаборатория, който да извърши тестовете в домовете им, но това оскъпява процедурата.

Към поправката в заповедта на здравния министър не са добавени мотиви.

Промените, предприети от здравните власти за карантинирането са все по-объркващи. Преболедувалите от Covid вече се освобождават от изолация, но правилото беше записано в стара заповед, а не в основната за лечението и изолацията на болни и близки контакти, пише в. „Сега“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024