Бергамо е познат като родното място на Анджело Ронкали, Българския папа Йоан XXIII. Заможен индустриален град с малко над 120 000 души население, тук се намира и връзката на много от пътниците на нискотарифни авиокомпании до регионалния център на Ломбардия - Милано.

Сега Бергамо не слиза от най-мрачните хроники на световните новини. Това е общината в Италия, в която е концентриран най-високият брой на заболели от Covid-19. Повече от 4300 души са заразени с новия коронавирус към 18 март, над 400 души са починали от усложнения. Една пета от личните лекари са под карантина и не могат да обслужват пациентите си.

На всеки 30 минути в Бергамо има погребение, а в много от случаите единствените присъстващи са свещеник и погребален агент - опечалените близки липсват, защото са под карантина.

Местният вестник "L'Eco di Bergamo" публикува 10 страници с некролози в последните си броеве. Около 90% от покойниците са мъже и жени, поразени от новия коронавирус, повечето са възрастни хора на 70-80 години.

Линейки на "Спешна помощ" събират пациенти в тежко състояние от цялата община и ги водят към местните клиники, които вече са с изчерпан капацитет. Панаирният център на града ще бъде преобразуван в полева болница, за да поеме част от натоварването.

Бергамо е примерът за това, което може да се случи, ако властите допуснат епидемията от коронавируса да се разрасне експлозивно, без да наложат мерки за сигурност.

"Използвайте времето, докато все още разполагате с него", казва 59-годишният кмет на общината Джорджо Гори (журналист по професия, бивш директор на Canale 5), в интервю за германския "Шпигел".

"Можехме да реагираме по-бързо. Можеше и трябваше да обявим червена зона в региона на Бергамо, в долината на Серио. Настоявахме за това. Беше ясно, че в болницата в съседното селище Алзано има много случаи на коронавируса. Както и в болницата в Кодоньо, където още на 23 февруари наложиха карантина.

При нас обаче това не беше свършено. Минаха няколко дни докато изведнъж правителството постави цяла Ломбардия и още 14 провинции на север под блокада", казва Гори.

Той признава, че в подобна извънредна ситуация всеки може да допусне грешки при вземането на решения - правителството в Рим не прави изключение.

"В началото си мислихме, че ще се справим с отделни мерки за сигурност и правила за поведението. Мислихме, че бихме могли да водим относително нормален начин на живот, като ограничим само частично публичните събирания и поддържаме минимална дистанция от един метър. След няколко дни обаче разбрахме, че това не стига", казва кметът на Бергамо.

Гори гледа с недоумение на идеите за по-свободни мерки за сигурност с цел създаване на стаден имунитет по примера на британските власти.

"Само мога да се надявам, че нашият опит ще послужи за урок на останалите".

Населението на града приема извънредното положение с разбиране. Два проблема обаче правят лошо впечатление на Джорджо Гори и налагат допълнителна намеса.

"Оставихме отворени магазините за цигари заради всекидневното потребление. Но там се продават и талони за лотарийни игри. Много от по-възрастните граждани продължаваха да излизат и да се събират при тези лавки, за да играят и да не скучаят. Сега вече забраних игрите на късмета", казва кметът на Бергамо.

Второто най-често нарушение на забраните е предизвикано от желанието на хората да ползват безплатен интернет през публичните Wi-Fi мрежи на обществени места: "Изключих ги. Всички хора носят отговорност да спазват правилата и да не напускат домовете си, ако не е наложително. Надявам се, че сега всички го разбират".

Заплахата от болестта отдавна не е абстрактно понятие за хората в Бергамо. Почти всеки човек в града познава някого, който се е разболял или починал от болестта. Затова мобилизацията на всички налични сили е на пълни обороти. Освен служителите в градската администрация, още 500 доброволци помагат за покупката на храни и лекарства на по-възрастните хора, които живеят сами и имат нужда от помощ.

Бергамо въвежда и цяла серия от по-малки инициативи за облекчаване на трудностите от карантината и социалното дистанциране.

"Библиотекарите от градската библиотека четат приказки за деца по Facebook. Помолихме и всеки гражданин да се обажда по телефона и да прави поне малко компания на по-старите хора. Доставяме стотици порции с храна. Никой не бива да остава в нужда", казва Гори.

Най-важният фронт са болниците на Бергамо. В последните седмици са открити нови 100 места за интензивна медицина. На помощ са призовани медици от всички специалности, пенсионирани лекари, общопрактикуващи лекари. Всички се подготвят за битката с коронавируса по най-бързия начин.

"В нашия град и в Ломбардия всъщност разполагаме с много напреднала здравна система. Но при тези обстоятелства наистина е много, много тежко", казва кметът.

Служителите в инфекциозните отделения работят без почивка, понякога без сън. За съжаление мнозина от специалистите се заразяват с коронавируса и се налага да бъдат изолирани под карантина у дома. В Бергамо също липсват предпазни маски, очила, преди всичко - апарати за обдишване и други машини, необходими за интензивна грижа.

"Затова отправихме спешен апел за подкрепа към италианските здравни власти, гражданската защита и международната общност. За щастие вече получаваме помощ от други държави, но имаме много възрастни хора, на които не можем да помогнем и не можем да приемем в болница", признава Джорджо Гори.

Не е възможно да се оценят икономическите щети от тежката криза в Бергамо и Ломбардия. Централните власти вече решиха да вложат 25 милиарда евро за подкрепа на бизнеса.

"Това е важен принос, но далеч не е достатъчен. Само се надявам, че европейското сътрудничество в това отношение ще проработи и на никого няма да му дойде идеята да призове за пестене на пари", предупреждава той.

Колкото до личния ефект от болестта върху семейството му - Джорджо Гори споделя, че не смее да прегърне децата си, които са се прибрали у дома от университетите си.

"Пазим дистанция. Сега не мога да си позволя да се разболея".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024