Изпращането на военна помощ към Украйна влиза на коалиционен съвет по отбрана Снимка: © Getty Images

Коалиционният съвет по отбрана ще обсъди предложението на "Демократична България" за изпращане на военнотехническа помощ към Украйна. Народният представител от ДБ Атанас Славов съобщи, цитиран от БНР, че документът вече е бил разпространен до техните партньори.

"Ние даваме общия мандат на Министерски съвет да предостави такава помощ," каза той. "Вероятно не става дума за големи платформи като ракети и самолети. Самите ние имаме дефицит на това оборудване и въоръжение. Става дума за конвенционални оръжия," поясни Славов.

Той добави, че ако се даде мандат за военнотехническа помощ, освен средства от държавния бюджет, ще могат да се използват фондове на НАТО и на ЕС.

"Дали ще бъде подкрепен - предстои да видим. Решението на Коалиционния съвет по отбрана е обвързващо за формациите от мнозинството, но трябва да се гласува в пленарна зала", каза още Атанас Славов.

"Продължаваме промяната" очаква повече конкретика по въпроса, а от БСП, които до момента заемат позиция против подобни действия, отказват коментар. "Има такъв народ" настоява за обща позиция на парламента и Министерския съвет, съобщава БНР.

Становището на Министерството на отбраната гласи, че изпращане на военна помощ за Украйна би лишило българските въоръжени сили от оборудване. Преди няколко дни министър Драгомир Заков каза: "Българската армия има "критичен недостиг, включително и на боеприпаси", поради което не можем да отделим нищо за Украйна."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024