Снимка: © Булевард България

Главният прокурор Иван Гешев поиска да се свали имунитетът на кандидат-депутат от Бургас, за да бъде обвинен за купуване на гласове. 

Предполагаемият извършител не е идентифициран в прессъобщението на прокуратурата освен с инициалите си Ц. Г. - не се посочва пълното му име или политическата сила, от която е агитирал. В бургаските листи за изборите на 11 юли има само двама души, чиито имена съвпадат с посочените от държавното обвинение. Само един от тях е представител на коалиция ("Изправи се! Мутри вън"). 

По-късно от "Изправи се.БГ" потвърдиха, че заподозреният е Цветелин Георгиев - четвърти в листата на ИСМВ в Бургас. 

"Цветелин Георгиев твърди, че няма съпричастност към никакви практики, нарушаващи върховенството на закона. От този момент нататък Георгиев е отстранен от листата, за да се изясни цялата истина и да не се възпрепятства разследването. За напускането си днес Георгиев ще подаде надлежните документи. За нас върховенството на закона е основна ценност и всяко негово нарушение, независимо от кого, смятаме за крайно неприемливо", се казва в съобщението на "Изправи се.бг". 

Според прокуратурата, има доказателства за това, че на 29 юни в с. Маринка, община Бургас, заподозреният е дал на 4 лица "имотна облага, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на изборите за 46-ото Народно събрание в полза на определен кандидат и коалиция". 

Предвиденото в закона наказание по чл. 167, ал.2 от НК е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева.

Изборният кодекс забранява арестуването или повдигането на обвинения срещу кандидат-депутати в периода между деня на регистрацията и обявяването на резултатите от изборите, освен ако ЦИК не разреши въз основа на мотивирано искане от главния прокурор заради извършено престъпление от общ характер. Имунитетът спира да важи, ако кандидатът се откаже от мястото си в листата. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти