Израел може да е ликвидирал вероятния следващ лидер на "Хизбула" Снимка: © Getty Images

Израел нанесе нови тежки удари по южните предградия на Бейрут, като основната цел е ликвидирането на вероятния следващ лидер на "Хизбула" Хашем Сафиедин. Няколко израелски медии съобщават, че той е бил ранен при атаките, докато арабскоезичният новинарски канал Ал-Арабия твърди, че е бил убит.

Към момента информацията за състоянието на Сафиедине остава противоречива. Според израелската обществена телевизия KAN той и други високопоставени командири от ливанската групировка са се намирали в подземен обект, който е бил ударен. Властите в Тел Авив засега отказват коментар.

Евентуалното покушение следва смъртта на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала, който беше ликвидиран при друга атака само преди няколко седмици. Това допълнително ескалира напрежението в Близкия изток, като терористичната групировка обеща да си отмъсти на Израел.

В ранните часове на събота се чуха силни взривове и се издигна дим над южните предградия в Ливан, а израелските военни издадоха три предупреждения към жителите да се евакуират незабавно. "Хизбула" твърди, че израелската армия се опитва да проникне в южния ливански град Одайсех. Според военизираната групировка в момента там се водят сражения.

По-рано беше съобщено, че при удар в Северен Ливан е бил убит и Саид Аталах - един от лидерите на Бригадите "Изедин ал Касам" - военното крило на Хамас".

"Хизбула" и Израел водят трансгранични военни действия, откакто Тел Авив започна войната си в Газа през октомври миналата година. По данни на ливанските власти само за една година израелските удари в страната са причинили смъртта на най-малко 2 011 души, ранили са над 9 500 души и са разселили 1,2 млн. души.

Международната общност изрази загриженост, че продължаващите нападения могат да доведат до ескалация на конфликта в Газа в по-широка регионална война.

В петък ООН съобщи, че ще предостави допълнителни 2 милиона долара на Ливан за справяне с влошаващата се ситуация в страната. Бейрут вече получи 10 млн. долара от Ливанския хуманитарен фонд и още 10 млн. от Централния фонд за отговор на бедствени ситуации към ООН.

Израел нанесе един от най-мощните си удари в Ливан


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокуратурата поиска постоянен арест за Ибрямов

Ще остане ли в ареста Джейхан Ибрямов?

11:13 - 05.10.2024
Политика

Ако Русия победи, какво следва за България?

Докато има руска империя, ще има руска военна заплаха в Европа

10:39 - 05.10.2024
Живот

Съветът "Наяж се добре сутринта" е безумен. Не тъпчете децата си

Д-р Здравко Арнаудов за проекта наречен "тяло"

10:05 - 05.10.2024
GEN Z дневници

Vol. 39: Бийонсе саботира Софи Маринова, балканска закуска, кога е окей да гоустваме

В това издание ще се поглезим с "балканска закуска", ще мяукаме на концерт и ще разменим нови дейтинг съвети

09:58 - 05.10.2024
Важно днес

Делото на братята Менендес ще бъде преразгледано след шума около сериала на Netflix

Двамата са с доживотни присъди за убийството на родителите си, но има нови доказателства

09:39 - 05.10.2024
Живот

Esthederm представи новия Intensive Pro-Collagen+ крем

Новият крем от серията Intensive стимулира синтеза на петте основни типа колаген в кожата, благодарение на технологията Pro Coll+.

16:20 - 04.10.2024