Израел заподозря, че Китай подслушва техен министър през подарена термочаша

Израелската служба по вътрешна сигурност Шин Бет разследва странен инцидент заради подозрения, че Китайското посолство е опитало да подслушва министъра на науката, технологиите и космическите изследвания чрез СРС, скрито в подарък.

Министър Орит Фаркаш-Хакоен е получила термочаша от посолството - предмет за всекидневно ползване в офиса, който не би привлякъл особено внимание.

Подаръкът обаче е предизвикал съмненията на служителите по сигурността в министерството, след като е активирал аларма при рутинна проверка.

След повторен преглед китайският подарък е изпратен в Шин Бет заради подозрения, че може да съдържа предавател, съобщава Haaretz.

Журналистът Барак Равид публикува снимка, на която се вижда как дъното на чашата с двойни стени е изрязано и за него е запоен малък кръгъл предмет.

От службата за сигурност не потвърждават и не отричат медийните твърдения, че подаръкът от посолството е компрометиран. Не е ясно и какво представлява предметът, запоен на дъното.

В израелските социални медии допускат, че то може и да е част от фабричната изработка на термочашата, а да не е микрофон. Внедряването на подобно устройство би предполагало, че в близост се намира и друга техника, която може да приема съобщенията от него.

Шин Бет съобщават, че по случая тече разследване.

Те вече са се свързали с други служби в администрацията, за да проверят евентуалното наличие на сходни предмети. Равид цитира свои източници от правителството, според които Китайското посолство е изпратило поне още една подобна чаша в Министерството на транспорта на Израел.

Служителите по охраната на министерствата са предупредени да проявяват още по-висока бдителност към подарени вещи от чуждестранни дипломати или държавни служители, пише Haaretz.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024